MHSZ-lőtérből butik rendezvényközpont – megnyílt a Haris Park

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. június 26. 14:59

A Rózsadomb lábánál, a Marczibányi téren álló egykori lőtér területén alakított ki butik rendezvényközpontot és éttermet a Haris család.

A helyszín bejárása során a tulajdonos család feje, Haris György elmondta, hogy eredetileg ötcsillagos butikhotelt terveztek kialakítani az önkormányzattól 2006-ban nyílt pályázaton, 600 millió forintért megvásárolt ingatlanon. Közbejött azonban a 2008-as válság, emiatt négy évig állt a beruházás, utána pedig módosult az elképzelés. Kettéosztották a 1,5 hektáros telket, eladták a hátsó traktust, ahol most családi házak épülnek.

A kapott pénzből sikerült felújítani és kibővíteni az eredetileg 1885-ben német neoreneszánsz stílusban épített műemlék épületet. Így jött létre a tavaly ősz óta működő butik rendezvényközpont, amely maximum 200 fős rendezvények befogadására képes.

Haris Park: történelmi épület ősfás park közepén

Fotó: Darabos György

Az ingatlan egyediségét az igényes belső kialakítás mellett a saját parkoló és az ősfás park adja. Mint megtudtuk, volt már filmforgatás és több esküvő is az épületben. Az ifjú pár számára még nászutas lakosztályt is biztosítanak.

A házban komolyan veszik a környezetvédelmet: ökoáramot, lebomló szívószálat használnak, a vendégeknek házi készítésű limonádét kínálnak, amely tisztított csapvízből készül.

 

Bohémek és burzsoák

Idén áprilisban megnyitotta kapuit a ház étterme, a Bobo is. A helyszín történetéhez hű monarchikus konyha a XXI. századi igényekhez igazodik: Fülöp Zoltán séf és csapata klasszikus magyar fogásokat és régi kedvenceket készít modern tálalásban.

Az étterem falain is megjelenik a pávamotívum

Fotó: Darabos György

A Bobo egy szóösszetétel, melynek eredete a “BOhém” és a “BOurgeois”szavak. Amikor a jómódú vállalkozókat és pénzügyi zseniket tömörítő bourgeois réteg, valamint a művész- és értelmiségi réteg bohém értékei teljesen összemosódnak, és békében megférnek egymással, amikor az ember magas színvonalon, mégis egyszerűen, visszafogottan él, akiknek simán belefér a modern luxus, a családi hagyományok, és az egyetemisták felszabadult életmódjának keveredése – David Brooks amerikai újságíró így fogalmazta meg az ezredforduló tájékán, hogy milyen is az új, modern felső-középosztály. A névválasztás tehát nem véletlen.

„Hangsúlyozottan nem fine dining éttermet viszünk miniatűr adagokkal, hanem bisztró színvonalat kínálunk, megfizethető áron” – emelte ki Haris György.

A fogások között szerepel a lazac uborkatextúrákkal, az epres gazpachio, a fogas Kárpáti módra és a túrógombóc. A borértő közönséget szakértő sommelier és 200 tétel bor várja a ház pincében. A tulajdonos célja, hogy a Budapesten elérhető legszélesebb borkínálattal rendelkezzen az étterem. A komplexumban a Bobo mellett 53 féle pezsgőt kínáló champagne bár és egy friss és fiatalos gin bár is helyet kap a jövőben.

Fogas Kárpáti módra

Fotó: turizmus.com

“A fő cél az, hogy Buda szívében legyen egy olyan találkozóhely, mely a hétköznapi és a különleges társasági eseményeknek is otthont adhat történelmi miliőben, ugyanakkor 21. századi minőségben" – foglalta össze Haris Gergely, a tulajdonosi család tagja.

A látványosan tálalt ízletes túrógombóc

Fotó: turizmus.com

 

Bálterem, lőtér és kaszinó

Az eredeti, német neoreneszánsz stílusú épületet 1885-ben a Budai Polgári Lövész Társaság építtette, bálteremnek, étteremnek és egy kaszinónak adott helyszínt. A budai arisztokrácia ismert találkozóhelye volt a ház. 1932-ben Ray Rezső, a neves építész készített bővítési terveket a lövöldéhez, melyek alapján a földszintet átalakították, és kiépültek az emeleti részek is.

A szocializmus éveiben a létesítmény a Magyar Honvédelmi Szövetség hatáskörébe került, a rendszerváltás idejéig lőtérként üzemelt, majd 1990-ben került vissza a terület a Budapesti Polgári Lövész Egyesülethez. 1992-ben Fenyő János vállalkozó szerezte meg az ingatlant viharos tulajdonjogi eljárás folyamán. 1998-as halála után Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzatához került az ingatlan.

A jelenlegi tulajdonos a Haris család, akik levezényelték a 2016 és 2019 közötti felújítást, most pedig az üzemeltetésért felelnek.

A nászutas lakosztály

Fotó: Darabos György

 

A Haris családról

A görög gyökerű, kereskedelemmel foglalkozó Haris család az 1700-as években érkezett Magyarországra, generációkon keresztül vendéglátással, szállodaiparral foglalkoztak. Haris György és Haris Éva az 1990-es években több vállalkozásba vágott bele együtt, gyermekeik, Eszter és Gergely is vendéglátást tanultak, utóbbi a családi vállalkozás miatt költözött haza Belgiumból, hogy együtt indítsák el a műemléki felújítást, és megalkossák a Haris Parkot.

Kapcsolódó cikkek