Mi a szakma kívánsága 2015-re? - Lobbifilm a turizmusról

Forrás: turizmus.com

 2015. február 03. 22:11

Lassan hagyománnyá válik, hogy szerkesztőségünk év elején, a február 1-jei turisztikai évadnyitóra lobbifilmben gyűjti össze a szakma kívánságait a mértékadó turisztikai szakmai szervezetek véleményei, észrevételei alapján. A film az alábbiakban tekinthető meg.

Az eseményen jelen volt és több felvetésre reagált is Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért is felelős államtitkára, így például azonnali megoldást kínált az orvoskongresszusok problémájára  is.

A lobbifilmben elhangzott: az orvosi és gyógyszerész konferenciákat szervező nemzetközi szervezetek és multinacionális vállalkozások sorra mondják le a Magyarországon korábban már megrendelt, esetenként több ezer fős konferenciáikat, egy szerencsétlen szabályozás miatt. Az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA) 2014 nyarán kiadott etikai kódexe ugyanis arra kötelezi a kongresszusok megrendelőit, hogy a résztvevőknek nyújtott vendéglátás összeghatárát mindenhol igazítsák az adott országban érvényben lévő előírásokhoz. Magyarországon napi 5250 Ft, azaz mintegy 16 euró ez a keret, szemben az európai, 60 eurós átlaggal.

A szakma kérte a kormány partnerségét: a konferenciákra engedélyezett, fejenként és naponta 16 eurós keretet emeljék fel a 60 eurós európai átlagra.

A felvetésre az NGM, s a helyszínen Glattfelder Béla államtitkár személyesen is azt a választ adta, hogy az EFPIA félreértett, vagy félrefordított valamit a vonatkozó magyar jogszabályban. A napi 5250 forintos keret az orvoslátogatók ajándékozási kerete, s semmi köze a kongresszusok vendéglátásához, amely egyébként nincs ilyen szűk keretben szabályozva. Az NGM szerkesztőségünk megkeresésére megerősítette, hogy a MARESZ hamarosan megkaphatja azt az anyagot, amelyben az EMMI hivatalosan is tájékoztatja a fentiekről az érintetteket.

Glattfelder Béla a filmben elhangzott felvetésekre a közeljövőben részletesen is reagál majd a turizmus.com és a Turizmus Panoráma hasábjain.