Mi kerüljön az asztalunkra? Big Food Konferencia az egészséges táplálkozásról

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 10. 19:39

Az egészséges táplálkozás különböző területeivel foglalkozó szakemberek találkoznak szeptember 16-án a Park Inn by Radisson Budapest szállodában.

Elemzők szerint egy új táplálkozási irányzat kezd kibontakozni a magyar fogyasztók körében. A gyorséttermek mellett egyre keresettebbek a bio ételeket kínáló éttermek, nagy népszerűségnek örvendenek a háztáji ételek, a kézműves termékek, az egzotikus ízek, s már az éttermek étlapjain is megjelennek a vegetáriánus-, bio-, gluténmentes- és házi termékek.

Emellett az Euromonitor International 2013-as Globális Fogyasztó Trend felmérése szerint az egészséges és környezettudatos táplálkozás napjainkban már nem csak a magasabb keresetű vásárlók körében élvez prioritást. A legnagyobb márkák (marketing)kommunikációjában fontos szerepet kap az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálékbevitel, a minőségi alapanyagokból készülő termékek vagy éppen a túlsúly elleni harc. Évszázados receptek változnak meg, hogy megfeleljenek az új, egészséges, cukormentes trendnek. Valóban vége az ócska élelmiszerek (junk food) korszakának? Vajon a nagy multinacionális vállalatok, a Big Food cégek által kínált termékek megfelelnek az egészséges táplálkozás irányelveinek? A gyorséttermi ipar tényleg csak abban jó, hogy az örömközpontunkra hasson, és kiderítse mi az, amit a leginkább élvezünk? Nem túlzott-e az ökológiai és más aktivisták ellenállása?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ konferenciánkon, amelyen lehetőséget kívánunk biztosítani ahhoz, hogy az orvosok, obezitológusok, dietetikusok, okleveles táplálkozástudományi szakemberek (stb.) illetve az iparág képviselői valamint más szakemberek tájékoztatást és naprakész információkat kapjanak az őket érintő aktuális kérdésekről elméleti és gyakorlatorientált megközelítésben egyaránt.

A rendezvény védnökségét Dr. Fazekas Ildikó elnök (Táplálkozás-Életmód-Testmozgás Platform Egyesület), Kubányi Jolán elnök (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége), Szöllősi Réka ügyvezető igazgató (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) és Török Krisztina főigazgató (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) vállalták el.

Szakmai koordinátor: Antal Emese dietetikus, szociológus (Táplálkozás-Életmód-Testmozgás Platform Egyesület)

Dr. Biacs Péter Ákosnak, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Kar professzor emeritusának Az élelmiszer-biztonság társadalmi megítélése címmel elhangzó nyitóelőadását követően még 15 előadás hangzik el a legkülönbözőbb témákban.

A konferenciát az Egészségügy + Üzlet portál (www.euuzlet.hu) rendezi.

Fő témák: az egészséges táplálkozás irányelvei, dietetikai állásfoglalások és trendek; egészségvédő vagy betegségség-megelőző - funkcionális - élelmiszerek; az ételek, italok, menük energia- és tápanyagtartalmának kiszámítása, irányadó napi beviteli érték; civilizációs betegségek és a táplálkozás;  táplálkozásmarketing; élelmiszerbiztonság; egyéb témák, legjobb gyakorlat

Honlap: http://www.euuzlet.hu/big-food