Mi legyen a szállodai éttermekkel? – aggódik az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2020. március 17. 15:29

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a friss intézkedések kapcsán aggályosnak tartja, hogy a jogszabály értelmében a szállodai éttermeknek is be kell zárniuk 15 órakor.

A 2020. március 16-án megjelent 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet szabályozza az éttermek bezárását az alábbiak szerint:

1. § (1) A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben 15.00 órától másnap 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - tilos tartózkodni.

(2) A vendéglátó üzletben 15.00 órától másnap 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás.

 

Az éttermek bezárása az utolsó csepp

Az MSZÉSZ lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában rámutat: bár a megfogalmazás pontatlan, mert a kereskedelmi tevékenységek végzésének rendjéről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben nincs definíciója a vendéglátó üzletnek, de a jogalkotó szándéka szerint a szállodákban működő éttermek sem tarthatnak nyitva 15 óra után.

A jogszabály értelmében jelenleg a szállodai éttermeknek is be kell zárniuk 15 órakor

Fotó: 123rf

Közismert, hogy a hazai szállodaipar jelenleg rendkívül nehéz helyzetben van a drámaian alacsony kihasználtság miatt.

Ezzel a rendelettel pedig mostantól ellehetetlenül a félpanziós, teljes panziós csomagokat kínáló szállodák működése is, mivel nem tudnak eleget tenni a vendégekkel kötött szerződéseknek – hangsúlyozza a szakmai szövetség.

 

Kitehetik a ZÁRVA táblát

A fővárosi szállodák többsége átmenetileg bezár, mivel a reptér lezárása miatt gyakorlatilag nincsenek vendégek. A fővároson kívüli hotelek pedig a jogi hézag miatt kerülnek nagyon nehéz helyzetbe, mivel bezárni nem tudnak, mert bár alacsony számban, de vendégek vannak, ugyanakkor a fenti rendelet miatt a velük kötött szerződésnek nem tudnak megfelelni, mivel azzal hatósági büntetést kockáztatnának.

Az MSZÉSZ ezért azt javasolja, hogy a szállodákban ott lakó vendégek félpanziós, teljes panziós csomagja képezzen kivételt a rendelet hatálya alól.

*

Frissítés: A szállodaszövetség röviddel a hír megjelenése után arról tájékoztatta szerkesztőségünket,  hogy

az éttermek bezárására vonatkozó kormányrendelet módosítása már folyamatban van, így a szállodák esetében az előre megrendelt félpanziós csomagokban lévő vacsorákat továbbra is biztosíthatják az éttermükben a hotelek.Kedden kora este megérkezett az MTÜ állásfoglalása, amely megnyugtatja a szállásadókat: továbbra is biztosíthatják a félpanziós ellátást éttermeikben.