Mi van a levegőben?

Forrás: turizmus.com

 2018. december 14. 11:06

MUNKAHELYI LEVEGŐVIZSGÁLAT A DOLGOZÓK EGÉSZSÉGÉÉRT

A jogszabályi előírásoknak megfelelően minden munkáltató figyelmet fordít a munkahelyi körülmények ellenőrzésére, különösen akkor, ha veszélyes anyagokkal vagy azok környezetében történik a munkavégzés. Egyszerűen hangzik, ám sokszor egy kezdő vállalkozás számára nagy kérdés, hogy hova forduljon, mit tegyen a jogszabályok sűrűjében.

Csapóné Szarka Edit

Fotó: synlab.hu

A SYNLAB Laboratóriuma a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) által akkreditált munkahelyi helyszíni levegő-mintavételeket és -méréseket is végez – mondja Csapóné Szarka Edit, a kaposvári Környezetanalitikai Laboratórium vezetője. Általában olyan helyeken kérik a mérést, ahol a dolgozók valamilyen veszélyes anyaggal dolgoznak, vagy ilyen anyag keletkezik a tevékenység végzése következtében. Ezek az anyagok lehetnek pl. oldószerkomponensek, porok, fémek, szervetlen gázok, gőzök, olajköd, kvarc stb. De az is gyakran előfordul, hogy a dolgozók zajhatásnak vagy magas hőmérsékletnek vannak kitéve munkájuk során.

 

Minden érintett vállalkozás, ahol veszélyes anyagokkal dolgoznak, tisztában van a tennivalóval?

Ezek a vállalkozások legtöbbször a törvényi jogszabályozásnak megfelelően kérik a vizsgálatok elvégzését, hiszen a kollégák egészségének óvása alapvető feladatuk. Olyan eset is előfordul, hogy egy bevezetendő technológiai folyamat paramétereit szeretnék ellenőrizni, ilyenkor még a próbaüzem ideje alatt elvégeztetik a megfelelő méréseket. Ma már jellemző a tájékozottság, nyitott az információk elérésének lehetősége, a vállalkozások munkavédelmi szakembert vagy céget alkalmaznak, aki kellően körüljárja az összes felmerülő körülményt, ezzel segítve a helyi vezetést.

Melyik rendelet írja elő a munkahelyi levegőre vonatkozó határértékeket?

Az, hogy a munkahelyi levegőben mennyi a megengedett légszennyező anyagok határértéke, törvényben rögzített (az 25/2000 EüM-SZMCS rendelet 1. számú melléklete szerint). Légszennyezettség mérése előtt elkérjük a vállalkozástól a biztonsági adatlapokat és a technológia pontos leírását. Ez alapján állapítjuk meg, hogy milyen anyagokra kell a vizsgálatot elvégezni.

A gyakorlatban hogy néz ki egy ilyen mintavétel?

A dolgozók sokszor furcsállják, amikor felszereljük rájuk a mintavételi eszközöket, de másképp nem lehet megoldani a pontos, személyre szabott levegőminta-vételt. Vagyis ez azt jelenti, hogy ott vesszük a mintát, ahol a munkavégzés folyik. Logikusan végiggondolva nem is lehetne másképp. A levegőminta-vétel időtartama minimum hat óra, ez idő alatt – felmérve a helyszíni körülményeket – többszöri mintavételre kerül sor. A levett minták mérési eredményéből számoljuk ki a dolgozó expozícióját. A vizsgálati jegyzőkönyvet a NAH által jóváhagyott minőségügyi dokumentáció szerint készítjük el. Figyelünk arra, hogy a kockázatértékelés készítésénél jól használható legyen a tartalma.

Lehet tudni, hogy milyen betegségeket okozhat a nem megfelelő levegőminőség?

A levegő szennyeződése többféleképpen lehet ártalmas a dolgozó számára: szennyezheti a bőrt, irritálhatja a nyálkahártyát, akár károsítja a szemet. A legnagyobb károsodást a légutakon keresztül bejutó egészségkárosító hatású anyagok okozhatják. Az élettani folyamatokra gyakorolt hatás nagymértékben függ a szennyezőanyag koncentrációjától, egyéb más anyagokkal való reakciójától, a levegő páratartalmától, mozgásától. Ami a szervezetre gyakorolt hatását illeti, az mindig függ az egyéni ellenálló képességtől és érzékenységtől, és a dolgozó életmódjától. A légszennyezettség-méréssel szorosan összefügg, hogy az expozícióban dolgozók vérében, vizeletében – a hivatkozott rendelet által előírt paraméterekre – ellenőriztetni kell a dolgozók légzőszervén, bőrén keresztül a szervezetbe került vegyi anyag által okozott változásokat. A SYNLAB-hálózatban működik akkreditált laboratórium ezen vizsgálatok végzésére is.

A munkaterület adottságaitól függően más vizsgálatokat is végeznek?

Az egyik leggyakrabban kért vizsgálat a munkahelyi zajmérés, a dolgozók zajexpozíciójának meghatározása. Egy másik fontos terület pedig a munkahelyi klímaparaméterek, vagyis a dolgozók hőterhelésének vizsgálata. A leggyakrabban persze az egyre sűrűbben előforduló kánikula időszakaiban kérik ezt a vizsgálatot, olyan helyeken, ahol sugárzó hőnek vannak kitéve a dolgozók. De végeztünk már méréseket fűtési szezonban is. Klímaméréskor különböző hőmérsékleteket, légsebességet és páratartalmat mérünk. Általában a megrendelő által megjelölt pontokon végezzük el a vizsgálatokat, óránként 4-5 alkalommal. A mért eredményekből meghatározzuk a vonatkozó rendelet és szabvány szerinti paramétereket. A negyedik terület, amit munkahelyeken méréssel ellenőrzünk, a belsőtéri megvilágítás.

Ki lehet jelenteni, hogy a munkáltatók ma már jobban odafigyelnek a dolgozóikra?

A tapasztalatunk az, hogy ahová minket hívnak, ott minden vonatkozó jogszabályt betartanak. Mi a magunk részéről minden helyszíni mérés során igyekszünk kellő tájékoztatást nyújtani, és szerencsére az ország lefedettségét tekintve is jó helyzetben vagyunk, vagyis sok helyen tehetjük meg ezt.

 

(X)