Három Michelin-csillagot szerzett spanyol sztárséf nyitott éttermet Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2024. május 17. 17:13

A régióban először Magyarországra hozta el világhírű brandjét a három Michelin-csillagot szerzett Dani García. A spanyol sztárséf az Alelí nevű olasz éttermét személyesen nyitotta meg a héten Budapest belvárosában, a Wekerle Sándor utcában.

Újabb gasztronómiai világmárka érkezett Budapestre. A Vörösmarty térnél található, a BDPST Group által tavaly novemberben átadott, ötcsillagos Dorothea Hotel épületében nyitotta meg május 15-én első éttermét a régióban a Grupo Dani García, a világhírű spanyol séf cégcsoportja. Az Alelí Budapest nyitóeseményén Dani García személyesen is részt vett.

„Rendkívül izgatott vagyok, hogy ismét Budapesten lehetek, egy olyan városban, amelyet néhány évvel ezelőtt volt szerencsém felfedezni a Michelin európai útikönyve kapcsán" – mondta köszöntőjében Dani García, aki azt is hozzátette, váratlan meglepetésként érte őket a nyitás lehetősége a Dorothea Hotel épületében, de egy percig sem haboztak megragadni az alkalmat.

Dolce vita életérzés Budapest új olasz éttermében

Fotó: Alelí Budapest

A kulináris trendeket alakító Dani García önmagát az „ízek művészeként" határozza meg, aki hazája gasztronómiáját ötvözi a világ konyháinak hagyományaival és összetevőivel. A spanyol séf akkor tett szert világhírnévre, mikor korábbi étterme, a Dani García Restaurante 2018-ban 3 Michelin-csillagot kapott, majd pár héttel később bejelentette a bezárását azzal az indokkal, hogy egy nagyobb álmára koncentrálhasson.

Az általa alapított Grupo Dani García célja, hogy kiterjessze a séf kulináris vízióját, eljuttatva az andalúz konyha interpretációját a világ minden szegletébe. Azóta a cégcsoport számos nagy sikernek örvendő éttermet nyitott világszerte, a terjeszkedést pedig 2024-ben a régióban is folytatja.

Igazi nápolyi pizza sül az Alelí kemencéjében

Fotó: Alelí Budapest

Budapesten a friss, autentikus olasz konyhát megidéző márkájával, az Alelível debütált a világhírű séf. Az Alelí egy igazi olasz osteria, ahol García inspirációja és receptjei nyomán elevenedik meg a mediterrán konyha és általa a dolce vita életérzés, az étterem étlapján szereplő fogásokon keresztül pedig a pedig a vendégek belekóstolhatnak Piemont, Lombardia, Lazio, Campania vagy Szicília különböző vidékeinek hangulatába. A névadó Alelí egy virág, magyar megfelelőjét nem sikerült kiderítenünk, de az étkészleten, a tányérok mintájában is visszaköszön.

48 órás kelesztésű pizza mangalicasonkával

Fotó: Alelí Budapest

A mediterrán konyha klasszikus fogásait az Olaszországból érkező alapanyagok – mint a pármai szalámik, bolognai sajtok és dél-olaszországi borok – mellett a legkiválóbb magyar alapanyagokból készítik az Alelíben.

A nyitóeseményen mi is megtapasztalhattuk, mint jelent a gyakorlatban a Grupo Dani García „lokális gondolkodás és globális főzés" filozófiája. E szerint a cégcsoport tiszteletben tartja a helyi alapanyagokat, ízeket és hagyományokat, miközben ezt ötvözi a gasztronómiai trendekkel és látásmódokkal.

Magyar lángos olasz feltétekkel

Fotó: Alelí Budapest

Így került az asztalunkra roppanós, könnyű tésztájú lángos megpakolva hat hónapig érlelt coppával és crème fraîche-vel, 48 órás kelesztésű nápolyi pizza mangalicasonkával, rózsaszín bélszín remegő libamájjal, pikáns vörösbormártással és selymes zellerpürével kísérve, a desszertek között pedig egy meghökkentő kombó: a legfinomabb pisztáciafagylalt édes briósba bújtatva. Minden fogást, ízt, amit kóstoltunk, csak szuperlatívuszokban lehetne leírni.

A pisztáciafagylaltot közvetlenül az asztal mellett töltik bele a briósba

Fotó: Alelí Budapest

A konyha élén az olasz származású Giorgio Cavicchiolo séf áll, aki korábban a Fausto's étteremben szerezte meg az itthoni szakmai berkek elismerését.

„Számtalan kulináris kaland és tapasztalat során mindig a kapcsolatteremtés volt számomra a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy ez az, amit az Alelí és egyben az olasz konyha is megtestesít: szívvel lélekkel főzni mindegy egyes vendégünknek függetlenül attól, hogy kik ők és honnan érkeztek. Az Alelíben számunkra mindenki családtag" – fogalmazott a séf.

Egy spanyol és egy olasz séf: Dani García (b) és Giorgio Cavicchiolo (j)

Fotó: Alelí Budapest

Az Alelí Budapest mellett 2024-ben várható a Grupo Dani García egy másik márkájánk, a BiBo étteremnek a nyitása is, szintén a Dorothea Hotel épületében. Ez nem más, mint az andalúziai brasserie és a tapas bár egyfajta ötvözete lesz.