Michelin-csillagos séffel nyit a Botaniq Turai Kastély fine dining étterme

Forrás: turizmus.com

 2021. november 03. 19:45

Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf vezetésével november 17-én megnyílik a Botaniq Turai Kastély új fine dining étterme, a Clarisse. A séf ambíciói között szerepel az első hazai vidéki Michelin-csillag elérése, valamint a „zöld Michelin-csillag" minősítés megszerzése is.

A Botaniq Turai Kastély fine dining étterme teljesen új szintre emeli a kastély gasztronómiáját, egy nemzetközi téren is egyedülálló koncepció meghonosításával. A Clarisse – amely a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról, a festőművész Schossberger Klára „Clarisse"-ról kapta a nevét –, a vendégeit egy olyan, a színházi esték hangulatát idéző gasztronómiai utazásra invitálja, amely során a kastélyt körül vevő erdő szintjein utazhatnak végig, egy minden érzékszervet megmozgató különleges élmény keretében.

A helyszín által inspirált és helyi alapanyagokból készülő menüsort többek közt a fogásokkal harmonizáló bor- és koktélpárosítás, a Néma Júlia keramikusművész által a menühöz tervezett kerámia étkészlet, az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna" Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész által komponált, a turai népdalokból merítő egyedi zenei aláfestés, valamint a személyzet által viselt, Zoób Kati által tervezett uniformisok teszik igazán emlékezetessé.

Füstölt pisztráng Mészáros Ádám által prezentálva

Fotó: Pinewood

Az étterem egyedi, bensőséges hangulatát egy közel 40 festményből és grafikából álló galériafal határozza meg, amely a kastély és a park hangulatát adja vissza – ráadásul közülük egy festmény maga Schossberger Klára műve.

„Nagyon izgalmas szakmai kihívás volt a Clarisse élmény minden apró részletét megkomponálni, hogy a kastély története, a park csodálatos növényvilága, a turai tradíciók és a „farm to table" azaz a „földtől az asztalig" alapelv is áthassák azt a gasztronómiai utazást, amit kínálunk a vendégeinknek. Ilyen komplex munka ritkán adatik meg egy séf életében. Bízunk benne, hogy az egyedi koncepciónak köszönhetően Tura és a Clarisse a nemzetközi gasztronómiai térképre is felkerülhet majd" – mondta Mészáros Ádám, a Botaniq Turai Kastély Clarisse éttermének séfje. Hozzátette: nem titkolt célként lebeg a szemük előtt, hogy szeretnék megszerezni Magyarország első vidéki Michelin-csillagát, valamint megcélozzák a fenntartható konyhákat honoráló „zöld Michelin-csillag" minősítést is.

Michelin-csillagok nyomában

Mészáros Ádám két Michelin-csillagos séf 2021 márciusában csatlakozott a BOTANIQ Turai Kastély csapatához. Séf képesítését a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumban szerezte, majd pályafutását Budapesten kezdte. 2009-ben pedig gyakornokként szerzett tapasztalatot a két Michelin-csillaggal minősített El Bulli Hotel L'Alqueria étteremében, Spanyolországban. 2010-ben chef de partie pozícióban dolgozott a budapesti Costes étteremben, amelyet abban az évben, hazánkban elsőként Michelin-csillaggal díjaztak. 2011-ben az Onyx Étterem entremetier chef-jeként helyezkedett el. Ádám rendkívül sikeres karriert futott be a budapesti Vörösmarty téren található Onyx étteremben, ahol fokozatosan feljebb jutott a ranglétrán, míg 2016-ban már konyhafőnökként vezette az éttermet. Kinevezése előtt egy hónapot töltött a francia Serge Vieira francia étteremben, amely szintén két Michelin-csillaggal rendelkezik.
Fotó: Molnár Dániel

Az avartól az égig

A Mészáros Ádám által megálmodott, Clarisse ihlette menüsorban a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona, valamint az ég szintjét jelenítik meg a fogások. A tányérokra így kerül többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is, varázslatos kompozíciók formájában. A hozzávalók túlnyomó része helyi termelőktől származik, a jövőben pedig magában a kastély kertjében teremnek majd. Jelenleg is a környékről, Zsámbokról hozzák a zöldséget, a mézet, a tejterméket míg a gyöngytyúk és a csirke a Kurca-parti családi gazdaságból érkezik. A fogások visszanyúlnak a környék és a kor tradícióihoz is, a desszertet például egy 1906-ban megjelent magyar szakácskönyv receptje ihlette.

Szarvasgerinc 10 éves Konyári-vörössel párosítva

Fotó: Pinewood

Kétféle borsor

A menüsorban megálmodott ízeket két hozzájuk komponált, nagy gondossággal összeállított borsor egészíti ki, teszi teljessé: Langó Tamás sommelier az egyes fogásokhoz egy hazai („Hegyeink emléke" borsor), illetve egy nemzetközi borkülönlegességeket felvonultató válogatással („Utazásaink kalandja" borsor) is készült, a vendég döntésére bízva a választást.

A Clarisse-ban egyedülálló módon a két borsor mellett a vendégeknek lehetőségük van a menühöz megalkotott, egyedi kreációkat tartalmazó koktélválogatást is választani.  Minden koktél kapcsolódik az adott fogáshoz, például valamilyen közös alapanyag formájában. A Szabó Gergely bartender által megálmodott alkotások másik különlegessége, hogy emléket állítanak Schossberger Clarisse-nak, ugyanis a festményeinek nevét viselik a koktélok.

A Clarisse bizonyos előre meghatározott napokon várja a vendégeit előzetes foglalás alapján november 17-től, egy hétköznapi, illetve egy hétvégi fix menüsorral, hozzá választható bor- vagy koktélválogatással.

Ezzel párhuzamosan a Botaniq Turai Kastély Pálmaház étterme változatlanul folytatja a működését, az á la carte vendégek, illetve a szállóvendégek kiszolgálására fókuszálva.