MiLigetünk: 53 egyedi padtervet valósítanak meg a Városligetben

Forrás: MTI

 2014. július 07. 16:57

Idén 53 egyedi padtervet valósítanak meg a megújuló Városligetben a miLigetünk - Van helyed a Ligetben! című kreatív pályázatra érkezett ötletek közül.

"Rengeteg izgalmas tervet kaptunk a környező középiskolák diákjaitól, amelyek alapján már idén 53 pad újul meg és színesedik a felújítandó Városligetben. Szándékunkban áll minél több érintett csoportot elérni és valamilyen formában bevonni a projektbe, hogy a park megújítása során a mindennapi használók igényeit és ötleteit is megismerjük, illetve lehetőség szerint viszontlássuk a zöldebb és modernebb Ligetben" - idézi a Városliget Zrt. közleménye Mozsár Istvánt, a társaság vezérigazgatóját.

A Városliget Zrt. idén áprilisban meghirdetett kiírására összesen 115 pad- és 16 placcpályázat érkezett. A legtöbb padtervet a VII. kerületi Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai adták be, a legtöbb nyertes padpályázat pedig a Fasori Gimnázium mellett a XIV. kerületi Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola tanulóinak terveiből került ki.

A beadott placcpályázatok nagy része a rekreációs és kulturális tematikát fedte le, különféle sportpályák, zenei színpadok és kiállítási terek terveivel. A zsűri által egyhangúlag legjobbnak ítélt terv egy szabadtéri piknik mozi, amelyet Gablini Klára, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium diákja tervezett. A győztes tervet benyújtó fiatal részt vehet majd a szakmai munkacsoport munkájában a terület kialakításának tervezésében.

A Liget átfogó fejlesztésének befejezési határideje 2018 tavasza, de az átalakítások, köztük a padok cseréje és felújítása már nyáron elkezdődik. A nyertes diákok így - a tervek szerint - a következő tanév kezdetekor már a saját maguk grafikájával megfestett padokat is viszontláthatják a parkban.

A Liget Budapest Projekt keretében meghirdetett pályázaton VI., VII. és XIV. kerületi középiskolás diákok vehettek részt. A kreatív ötletpályázat célja az volt, hogy a Városligetet ismerő és azt rendszeresen használó középiskolások részesei lehessenek a park megújításának. A diákok egyedül vagy néhány fős csapatokban, két témában pályázhattak: az egyikben a Városliget felújítandó padjainak grafikai tervezésére nyílt lehetőség, míg a másik pályázatban a 14-18 éves fiatalok számára megfelelő közösségi teret kellett tervezniük.