Milliárdok várnak elköltésre a SZÉP-kártyákon

 2014. február 20. 16:19

Május végéig 4,1 milliárd forintot kell elkölteniük azoknak a SZÉP-kártya-tulajdonosoknak, akik még nem használták fel teljes egészében a 2012-ben feltöltött pénzeket.

A magyar turizmus 2013-ban rekordévet zárt: 8,8 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, 4-5 százalékkal többet, mint a megelőző évben – mondta el Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár az Állatkertben tartott sajtótájékoztatón. A bevételek a beutazó és a belföldi turizmusban is közel 10 százalékkal emelkedtek, ami egyedülállóan magas Közép-Európában. 2013 a válság utáni első esztendő volt, amikor az átlagárak jelentősen növekedtek a szálláshelyeken. Az egy szobára eső bevételek (RevPAR) és a fogaltság egyöntetű emelkedése azt jelzi, hogy a kereslet fel tudta szívni a kereskedelmi szálláshelyek válság előttihez képest 8 százalékos – ezen belül a négycsillagos hotelek 80 százalékos – kapacitásbővülését – mondta.

A belföldi turizmus felfutásában a helyettes államtitkár nagy szerepet tulajdonít a SZÉP-kártyának, amelynek köszönhetően tavaly 920 ezren üdültek országszerte és 68 milliárd forint áramlott vissza a turisztikai és vendéglátó-ipari vállalkozásokhoz. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a 2012-ben feltöltött összegek felhasználási határideje ez év május végén lejár, a legfrissebb adatok szerint még 4,1 milliárd forint vár elköltésre, ezért mindenkinek javasolta, hogy ellenőrizze egyenlegét a kibocsátók honlapján.

A belföldi úti cél kiválasztására jó alkalom lehet a február 27-én nyitó Utazás kiállítás, amelyen a Magyar Turizmus Zrt. 1700 négyzetméteres standján mind a kilenc turisztika régió felvonultatja kínálatát, bemutatva az elmúlt évek 1300 turisztikai fejlesztéseinek legjavát – hallhattuk Horváth Gergelytől, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesétől. Hozzáfűzte: idén a gyermekbarát szolgáltatásokat állítják fókuszba, ennek kapcsán számos gyerekprogrammal és egyéb attrakcióval várják a családokat. Az Utazás látogatói a régiókat mint élményt fedezhetik fel, amihez a társkiállítók a helyi ízek kóstoltatásával járulnak hozzá.