Milliárdos fejlesztéseket készít elő a nyíregyházi önkormányzat

Forrás: MTI

 2016. január 04. 22:11

Több milliárd forint értékű fejlesztést készít elő 2016-ban a nyíregyházi önkormányzat - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere a helyhatóság évnyitó sajtótájékoztatóján hétfőn.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Modern városok program keretében a kormánnyal kötött együttműködési megállapodásban szereplő beruházások közül ötnek kezdik meg a tervezését, s végeztetik el az engedélyeztetési eljárásokat is.

Emellett az Integrált Területi Program keretében a város rendelkezésére álló 23,75 milliárd forint összegű európai uniós fejlesztésből mintegy 6 milliárd forint értékűnek az előkészítési munkálatait indítják el az idén.
Az önkormányzati vezető tájékoztatása szerint a Modern városok programban szereplő beruházások közül megkezdik a gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn - amely a település része - egy négycsillagos, több mint százszobás szálloda építésének előkészítését, a jogerős engedélyeztetés után a munkálatok 2017-ben indulnak.

A Sóstói Múzeumfalu másfél milliárdos rekonstrukciójának tervezése ugyancsak megkezdődik, csakúgy, mint az üdülőhelyen lévő Nyíregyházi Állatpark komplex fejlesztése, amely a vidéki állatkertek megújításának kormányzati programjának keretében valósul meg.
A több mint kétmilliárd forint értékű atlétikai centrum engedélyes tervének jóváhagyásáig szintén szeretnének eljutni az új évben.

Az ötödik beruházás pedig a Nyíregyházi Szabadtéri Színpad komplett, egymilliárd forint értékű korszerűsítése lesz, amelynek tervéhez a színházi szakemberek már el is készítették javaslatukat.

2016-ban állami beruházásként épül meg a Nyíregyháza és Tokaj közötti 30 kilométeres kerékpárút, felújítják a városközpontban lévő Kállay-kúriát, valamint folytatódik a város nyugati elkerülő útjának továbbépítési tervezése a 36-os és a 38-as főút közötti részre.

Saját forrásból az önkormányzat folytatja a város úthálózatának korszerűsítését is.