Milyen a francia mustár, ha fagylalt?

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 02. 15:06

Dúl a fagylaltszezon és a hideg édesség kedvelői nyitottak minden újdonságra. Ám lehet, hogy sokukat mégis meglepné a legújabb amerikai újdonság.

Új trend fagylaltok készítése ételízesítőkből, szószokból, különleges fűszerekkel. Bár a hagyományos irányvonalat követő cukrászmesterek szerint a fagylalt legyen csak édes, kollégáik egy része ezt nem így gondolja. Így született meg – a Nemzeti Mustárnap tiszteletére, mert ilyen is létezik – a Los Angeles-i Coolhaus nevű vendéglátóhelyen a franciamustár-ízű hideg nyalat – számol be a Travel and Leiusre.

Ma már számtalan különleges ízű fagylalt kapható világszerte, a baconostől a sörízű gombócokig. Némelyik fagylalt viszonylag hamar polgárjogot nyert, ilyen a sós karamellás vagy a levendulás, ami már Magyarországon is sok helyütt kapható.

De mi a helyzet azokkal a fagylaltokkal, amelyeket kedvenc ételízesítőink ihlettek? A Los Angeles-i Coolhaus Ice Cream kifejlesztett egy mustárzamatú fagyasztott csemegét, elsősorban azon vendégek számára, akik nagy rajongói ennek a komoly hagyományokkal bíró szósznak, és nem annyira édesszájúak.

A vegyes reakciókat kiváltó fagylalt alapanyaga a francia mustár

Fotó: Wikimedia Commons

„Annyira izgalmas, hogy új formában fedezzük fel ezt a klasszikus, Amerikában is oly népszerű, sült húsok mellé kiváló ételízesítőt. Örülök, hogy egy tipikusan amerikai ízű fagylaltot hoztunk létre” – mondta a Coolhaus vezérigazgatója és alapítója, Natasha Case.

Ami megmaradt, az a jellegzetes sárga szín. A fagylaltnak ugyanolyan az árnyalata, mint a klasszikus mustáré, amelyet szinte mindannyian ismerünk és szeretünk. A sárga fagylaltot egy pereccel tálalják.  Az egyik amerikai gasztronómiai szaklap szerint a fagylalt aromája sokkal édesebb, textúrája pedig lágyabb-krémesebb, mint amit a mustár szó hallatán-olvastán várnánk. Az édességet kissé édesnek és gyümölcsösnek ítélték. A teszt vegyes reakciókat eredményezett.

Egyelőre még a kipróbálás szakaszában tart a dolog: New Yorkban és Los Angelesben ingyen kóstolókkal csábítják be az újdonságokra nyitott vendégeket. A gyártók arra kérik a tesztelőket, ha már kipróbálták az új ízt, osszák meg róla tapasztalataikat a közösségi médiában

Jövőre talán a ketchup is sorra kerül? – elmélkedik a távlatokról az egyik blogger.

Kapcsolódó cikkek