Minden 4. szállodában rendszeresen spájzolnak a vendégek a svédasztalról

 2014. május 08. 14:35

Hiába szól a wellness az egészségtudatos életmódról, az ilyen szolgáltatást nyújtó szállodák vendégeinek harmada többletsúllyal érkezik haza – írja közleményében a szallas.hu.

A teljes, illetve félpanziós ellátás gyakran készteti arra a wellnessezőket, hogy az étkezőben erejükön felül teljesítsenek, sőt az étellopás sem ritka, miközben a sportolási lehetőségeket csak minden 10. vendég veszi igénybe.

 

Hiába van a wellness-szolgáltatást nyújtó szálláshelyek több mint harmadánál kifejezetten fogyni vágyóknak összeállított program, a vendégek körében sokkal inkább a passzív pihenés és kikapcsolódás a népszerű, derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. „10 vendégből 9 a fürdőzést, szaunázást választja, a sportolási lehetőségeket ehhez képest elenyészően kevés, átlagosan 1 vendég veszi igénybe" – mondta Varga Zoltán, a Szallas.hu ügyvezetője.

A Szallas.hu kutatásából az is kiderült, hogy wellness-szállodákban a legtöbben félpanziós ellátást igényelnek, amit az all inclusive étkeztetés követ. A többség ugyan odafigyel arra, hogy mit eszik ilyenkor, ennek ellenére a vendégek harmada egy kiadósabb pihenés után azt tapasztalja, hogy otthon többet mutat a mérleg. A felmérés résztvevői jellemzően 1-2 kiló pluszsúlyt szednek fel, amitől a legtöbben 1 héten belül igyekeznek megszabadulni. Ugyanakkor nem csak az evés, de az alkoholfogyasztás terén is kevésbé vagyunk mértéktartóak a wellness típusú kikapcsolódás idején, a vendégek közel fele ilyenkor szívesebben fogyaszt alkoholos italokat is.

 

„A fentiekkel vág egybe a wellnesshotelek tapasztalata is, a szállásadók elmondása szerint főleg az all inclusive ellátást igénylők körében gyakori a kirívóan magas ételfogyasztás" – mondta Varga Zoltán. A Szallas.hu-nak nyilatkozó szállásadók képviselői ezzel kapcsolatban több vicces esetet is megosztottak. Volt olyan vendég, aki egymaga falta fel a 6 fős turnus számára kikészített reggelit, majd az utolsó kakaós csigát borravaló gyanánt az egyik alkalmazott kezébe nyomta. Egy másik helyen egy vallási alapokra helyezett vegetáriánus életmód tábor résztvevői a mértékletességről tartandó előadás előtt tüntették el az összes házi rétest a büféasztalról.

A felmérés szerint a korlátlan ellátást kínáló szálláshelyek körében minden negyedik helyen naponta előfordul, hogy ha már nem fér több a vendég pocakjába, akkor bespájzol a svédasztalról, és megpróbálja kivinni az ételt az étteremből. Bár a vendégek többé-kevésbé kerülik ilyenkor a feltűnést, előfordult, hogy valaki éppen az étellel telepakolt táskával esett el, és a büszkesége mellett minden iratán is folt esett.

 

„A szállásadók tapasztalata egyébként az, hogy egy 2-3 napos wellnesshétvégén a többség nem változtat jelentősen a szokásain. Egy ilyen utazás ugyan jó alkalom lehet az újrakezdésre, életmódváltásra, de általában aki otthon kevésbé tudja tartani a mértéket az étkezésnél, az a wellnesshotelekben sem salátát szed a tányérjára" – tette hozzá Varga Zoltán.

A Szallas.hu felmérést végzett a wellness-szolgáltatásokat keresők étel- és italfogyasztási szokásairól. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2014. április 25. és május 3. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei 162 wellness-szállás és 922, az elmúlt 1 évben legalább egyszer wellness-szállodában megszálló vendég válaszain alapulnak.