Minden tizedik magyar arról álmodik, hogy egyszer saját vendéglátóhelye lesz

Forrás: turizmus.com

 2021. november 23. 17:35

Átfogó kutatást készített az iparág vonzerejéről a meghatározó hazai gasztronómiai szereplőkből álló szakmai közösség, a Piqniq Budapest és a Mastercard.

A 400 vendéglátós és 1600, a terület iránt érdeklődő “laikus” megkérdezésével zajló felmérésben azt vizsgálták, hogy mennyire vonzó az iparág a benne és az azon kívül dolgozóknak, illetve honnan tájékozódnak a témában a szakmabeliek és a “civil” gasztrorajongók.

A kutatás alapján a vendéglátás rengeteg energiát kíván: a megkérdezett szakmabeliek közel kétharmada minimum napi 9 órát dolgozik. Ennek ellenére nagyon vonzó területről van szó, a teljesen más szakmát űzők több mint 10 százaléka szeretne saját helyet nyitni a jövőben.

 

Sokan ugranának fejest a vendéglátásba

A Mastercard és a Piqniq által készített, Az év gasztrofelmérése 2021 elnevezésű kutatás alapján a vendéglátás kifejezetten vonzó szakma azok számára, akik nem benne dolgoznak: az 1600 megkérdezett 11 százaléka válaszolta azt, hogy a tervei között szerepel saját hely nyitása. A gasztronómiai vállalkozást tervezők jellemzően nők (80%), városlakók (73%-uk lakik Budapesten és 19%-uk vidéki városban), 26-35 év közöttiek és diplomások (74%).

A kutatásban résztvevő “laikusok” számára kifejezetten fontos, hogy gasztronómiai ismereteik folyamatosan bővüljenek, képben legyenek a legújabb trendekkel, technológiákkal, függetlenül attól, hogy terveznek-e üzletnyitást vagy sem. Az őket érdeklő témák egyértelműen a receptekkel és a tálalással kapcsolatosak, több mint 34 százalékuk naponta, 41 százalékuk pedig hetente fogyaszt ilyen típusú tartalmakat jellemzően a social media csatornákon, és több mint kétharmaduk évente minimum egy gasztronómiai eseményre személyesen el is ellátogat.

“A saját gasztrovállalkozás elindításához  a nem szakmabeliek gyakran romantikus képzeteket társítanak: sokan esnek abba a hibába, hogy elegendőnek találják a jó ízlést egy hely elindításához, és nem gondolnak bele a nyitással és üzemeltetéssel járó költségekbe, illetve abba, hogy miként alakul majd át az addig megszokott életvitelük” – mondta el Rétfalvi-Kurucz Alexandra, a Piqniq Budapest társalapítója.

Az 1600 megkérdezett 11 százaléka mondta azt, hogy tervei között szerepel saját vendéglátóhely nyitása

Fotó: 123rf.com

Vendéglátás: látástól vakulásig

Kemény munka a vendéglátás – ezt erősítette meg a kutatásban résztvevő 400 ember, akik a gasztronómiai szektor legkülönbözőbb területein dolgoznak: a megkérdezettek 36 százaléka tulajdonos, 24 százaléka szakács-séf, 16 százaléka pedig éttermi alkalmazott. A szektorban dolgozók átlagosan 8 éve vannak a szakmában, a válaszadók körülbelül 40 százaléka pedig több mint 10 éve aktív ezen a területen.

A vendéglátásban dolgozók jellemzően napi 9 óránál többet töltenek munkával, viszont ekkora terhelés mellett is fontosnak tartják, hogy folyamatosan fejlesszék tudásukat: a szakácsok-séfek (akiknek harmada napi 12 óránál is többet dolgozik) 21 százaléka tölti ezzel rendszeresen az idejét, míg ugyanez az arány a tulajdonosoknál 24 százalék. Ráadásul úgy tűnik, a vírushelyzet felértékelte a személyes kapcsolódásokra, a valódi megélésre való igényt. Bár a vendéglátós szakemberek 58 százaléka az olvasást, illetve 95 százaléka az online formákat jelölte meg elsődleges információszerzési forrásnak, mégis kimagasló azoknak az aránya, akik személyes tapasztalás útján szeretnek inspirálódni, akár egymástól, vagy workshopokon tanulni.

És az önfejlesztésnek van egy egészes sajátos módja a konyhában dolgozók között: Bánhalmi Kata, a Piqniq Budapest társalapítója szerint “a vírus kitörése óta Magyarországon közel húszezren hagyták el a pályát, ami még nagyobb terhelést jelent a szakmában maradóknak. A rengeteg munkába fordított energia ugyanakkor nem csak “darálást” jelent: a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a konyhában dolgozók ezt az időt használják fel tudásuk fejlesztésére is”.

 

Indul a Piqniq 2.0

A gasztronómia iránt rajongó és a saját vállalkozás indítását mérlegelő “laikusokra”, valamint a tanulásra és fejlődésre nyitott szakmabeliekre fókuszál a Piqniq Budapest most induló, Mastercard által támogatott kampánya. “A gasztronómia igazi mainstream terület lett a szó legjobb értelmében: a híresebb séfek igazi sztárok, a jó éttermek kultusza az egekben van, az evés-ivás pedig az egyik legfontosabb örömforrásunkká vált a pandémia alatt. Fontos számunkra, hogy a vendéglátásban ne csak a fizetésnél, hanem az élmény egészénél jelen legyünk – ennek biztosítására pedig tökéletes partner a Piqniq, ami az ország top éttermeit, szakembereit és a gasztrorajongóit ülteteti egy virtuális asztalhoz” – mondta el Szalkai Réka, a Mastercard marketing igazgatója.

A Piqniq 2.0 november végén az alábbi, folyamatosan bővülő programokkal indul:

  • Piqniq Patronok – mentorpogram már létező gasztrovállalkozásoknak: az ország legmenőbb gasztrovállalkozásait tömörítő közösség tagjai közül 25-en (pl. Masterclass, Dreher, Eisberg, We Love Budapest) mentorálják a jelentkező gasztrovállalkozásokat;
  • Podcastok laikusoknak és szakmabelieknek: a hazai gasztronómia legfontosabb trendjeit veszik górcső alá rendszeresen jelentkező podcastjukkal;
  • How-to anyagok – üzletvezetőknek és a nyitás gondolatával játszó laikusoknak: gyorsan befogadható és beépíthető, iparági szakemberek tudásából építkező cikksorozat, vállalkozásfejlesztés témában;
  • Bepillantás a kulisszák mögé – riportsorozat a hazai gasztrotérről mindenkinek, aki szereti: rövid videókon keresztül mutatják be a hazai gasztronómiai ismert és kevésbé ismert arcainak történetét.