Minőségi fehérek és rozék a Borkiválóságok könyvében

Forrás: MTI

 2016. július 19. 13:44

Kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe, mely a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában jelent meg.

A Borkiválóságok könyvének idei fehér- és rozéborokat bemutató kötete már magába foglalja az angol nyelvű változatot is. A beküldött 722 tételből az Országos Borszakértő Bizottság egy ötnapos kóstoló keretében választotta ki a könyvben bemutatott 290 bort. Ebből 226 fehér- és 51 rozébor lett borkiválóság, míg a Borkiválóság TOP 2016 minősítést 13 fehérbor kapta meg.

A kiadványt a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa, Kiss Eliza mutatta be hétfőn Egerben. A Felső-Magyarországi Borrégió oklevélátadó ünnepségén felidézte: immár három éve fut az ország egyetlen bormarketing programja, a Nemzeti Borkiválóság Program. Szeretnék a már bejáratott, igényes könyv mögé tenni a még hiányzó kereskedelmi, piaci hátteret is, hiszen azt, hogy jól dolgoznak, valójában az értékesített bor mennyisége mutatja meg. Az egyéni marketing is fontos, de a "szigetszerű" próbálkozások nem elégségesek, össze kell adni ezeket az erőket – fejtette ki. Kitért arra is, hogy a bormarketinget a turizmussal közösen kezeli a kormányzat.

Fotó: egerhirek.hu

 

Habis László, Eger polgármestere arról beszélt, hogy a borkiválóság program egri ünnepe azért is szerencsés, mert összecseng a város stratégiájának központi elemével, mely szerint Eger a minőség városa. Szólt arról is, hogy Eger turisztikai központ, ahol több mint félmillió vendégéjszakát töltenek el évente a látogatók. Fontos a bor- és gasztronómiai turizmus is – mondta.

A Borkiválóságok könyvének vörösboros kiadványa másfél hónap múlva várható, illetve idén ismét esedékes a kétévente megtartott, aszú- és pezsgőkiválóságok kiválasztása is.