Minőségi szálláshely épül Kalocsa történelmi belvárosában

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 27. 11:58

A 16 kétszemélyes szobával, kávézóval, borpincével, konferenciateremmel és kerékpárkölcsönzővel felszerelt Pilvax Kávéház és Panzió pályázati forrás bevonásával a főutcán kel életre az egykori Dunapataji Takarékszövetkezet épületének átalakításával.

A Pilvax Kávéház és Panzió Kalocsa szívében a Dél-Alföldi Operatív Program keretéből, az Európai Regionális Fejlesztési Alap segítségével valósul meg – adta hírül a kalohirek.hu.

A Pilvax Kávéház és Panzió a Szent István király út 21. szám alatti földszintes, 1820 körül klasszicista stílusban épült lakóház átalakításával valósul meg.

A közel 200 éves műemlék épület megmentésének e formája, amely által egy romos épület első osztályú panzióvá, Kalocsa ékszerdobozává alakul, egyúttal egy új turisztikai attrakciót is teremt.

A panzió 16 kétszemélyes szobája közül egy akadálymentes lesz, mellettük kávézó, borpince, konferenciaterem és kerékpárkölcsönző szolgálja majd vendégek kényelmét. A fejlesztésnek köszönhetően a városban jelenleg meglévő kereskedelmi szálláshely kapacitás 25%-kal növekszik.

A projekt céljai összhangban vannak a jelenleg megvalósítás alatt álló Kalocsa Szíve Programmal. A következő években a Paksi Atomerőműben megkezdődő beruházás is várhatóan jótékony hatással lesz a minőségi szálláshelyek iránti keresletre a térségben, különösen a Kalocsa-Paks Duna-híd megépülése esetén. Ám a projekt hosszútávú fenntarthatósága már önmagában a városban és térségében rejlő turisztikai potenciál, valamint a jelenlegi alapvető szálláshelyhiány miatt is biztosított.

A Pilvax Kávéház és Panzió kialakításához kapcsolódó építési munkálatok 2015 májusában a belső épületek bontásával kezdődtek, jelenleg már az új szárny falazása zajlik. A projekt várható befejezése ez év vége.

A beruházás a Civis Core Invest Kft. által a DAOP-2.1.2-12-2012-0023 azonosítószámú, „Pilvax Kávéház és Panzió kialakítása Kalocsa szívében” című projektre elnyert 166.965.932 forintnyi támogatás segítségével – 70%-os támogatási intenzitás mellett – összesen 238.522.760 forintból zajlik.