Minősített szállások várják Kárpátalján a turistákat

Forrás: turizmus.com

 2019. január 04. 10:51

A kárpátaljai falusi turizmus szálláshelyei a magyarországi védjegyrendszerhez hasonló napraforgós minősítésen esnek át.

A Kárpátalja, szeretlek! internetes portál beszámolója szerint Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács Vendégház Minősítő Rendszer Bíráló Bizottsága első alkalommal 2018. november 15-én tartotta meg bíráló ülését. A bizottság 14 tagból áll, akik a Tanács elnökségi tagjai és a szakmai szervezetek delegáltjai közül kerültek ki.

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ megbízásából hozta létre a kárpátaljai vendégházak minősítési rendszerét. A program keretén belül 2018 októberében indult el a kárpátaljai falusi vendégházak minősítése.

Első körben összesen 82 vendégházat minősítettek

Fotó: turizmus.com

Ez tulajdonképpen a falusi turisztikai szálláshelyek vizsgálatát és komfortfokozattól függő különböző kategóriákba sorolását jelenti. A két évre szóló minősítést a vendégfogadóknak maguknak kell kérvényezniük. A minősítés várhatóan kötelező feltétele lesz a turizmus kategórián belüli pályázatok benyújtásának az Egán Ede Alapítvány következő pályázati kiírásában.

A minősítésre pályázó vendégházaknak meghatározott alapkövetelményeknek kell megfelelniük. Egy négy napraforgós összkomfortos külön bejáratú vendégszoba esetében: a szobához tartozó, csak a vendégek által használt fürdő és WC, szépen, ízlésesen berendezett, a bútorzathoz illő kiegészítőkkel, étkező, társalgó és konyhahasználat biztosításával, pihenőkerttel, a vendégház udvarán biztosított parkolási lehetőséggel.

A három napraforgós komfortos vendégházak esetében szinte ugyanazok a feltételek, de itt a fürdő és WC más vendégek által is használható (max. 4 fő erejéig). A két napraforgós félkomfortos vendégszoba esetében az alapkövetelmények biztosításán túl a fürdőt és WC-t a vendégek és a háziak közösen használhatják. A minősített vendégházak felkerülnek a turisztikai tanács honlapjára.

Első körben összesen 82 vendégházat minősítettek, ebből a bizottság 69 vendégháznak ítélte meg a védjegyet – adta hírül a Kárpátalja, szeretlek!.