Miről álmodnak az új gyógyhelyek? – 2. rész

Szerző: Elek Lenke

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. december 22. 11:08

Ebben az évben nyolc új gyógyhellyel gyarapodott hazánk. Cikkünk első részében a minősítést megszerzők közül Igal és Tiszakécske számolt be fejlesztési terveikről. Következik három újabb település.

Mint arról cikkünk első részében beszámoltunk, a gyógyhellyé minősítés iránti megugrott érdeklődést nyilvánvalóan az új uniós pályázat gerjesztette, amelyet 6,9 milliárd forintos keretösszeggel a gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztésére írtak ki a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. Kíváncsiak voltunk, hogy a minősítés során milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a címre aspiráló települések? Ha indulnak a fenti pályázaton, abba milyen fejlesztéseket integrálnak, és milyen hozadékot várnak ettől?

Bajvívó teret álmodtak

A nyírbátori önkormányzat elkötelezett a turizmus fejlesztésében. A Sárkány Wellness és Gyógyfürdő a Hit és Egészség program keretében 2010-ben épült. Már akkor két, gyógyvizű termálkúttal rendelkeztek, a körzeti gyógyfürdő minősítést 2012-ben szerezték meg. „A Szénaréti-tavat és környezetét jelöltük ki fejlesztési területként, és hogy ez jó döntés volt, azt a szakvélemények és a gyógyhely minősítés megszerzése igazolja" – hangsúlyozta Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

A gyógyhellyé válás szándékáról a város közgyűlése 2015 februárjában hozott döntést, a címet pedig 2016 augusztusában kapták meg.

 

Már a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő is magas belépőszámot és vendégéjszaka-növekedést hozott, hiszen a strand hajdani vendégforgalmát meghúszszorozta. Ami a további fejlesztéseket illeti, a gyógyhelyi pályázatban az egészséges környezet kialakítását és a szabadidő tartalmas eltöltését szolgáló projektelemeket terveztek. Ilyen például a korszerű fogadóépület, melyben a mai kornak megfelelő interaktív bemutatóterem, kávézó, ajándékbolt és horgászkellék-kölcsönző is helyet kap.

A tó körül futópályát és sétányt szeretnének létesíteni, díszkivilágítással. A fiatalok és a felnőttek számára pedig játszóteret és a város középkori harci hagyományait bemutató bajvívó teret álmodtak meg, garantált programokkal – sorolta elképzeléseiket a polgármester.

 

Zöld tengelytől ökoházig

Mórahalom neve az elmúlt 15 évben egyet jelentett a folyamatos fejlődéssel, a nagyberuházásokkal, amelynek köszönhetően a gyógyfürdő látogatószáma több mint tizenkétszeresére, azaz 438 ezer főre, a vendégéjszakák száma huszonötszörösére, 103 ezerre ugrott. A fürdő pedig számos rangos szakmai díjat nyert – tudtuk meg Berta Zsolttól, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetőjétől, az Elixir Hotel igazgatójától.

 

A gyógyhellyé minősítés folyamatáról elmondta: kezdetben nem voltak teljesen ideálisak a körülmények. Az első mérések idején még a városon keresztül haladt a Szeged–Baja fő közlekedési útvonal, jelentős zajterheléssel. De tavaly megépült az elkerülő útszakasz, Mórahalom több pontján forgalom-, illetve sebességkorlátozást vezettek be, így a pótlólagos mérések már megfeleltek a feltételeknek.

A településrendezési terv módosításával, a kötelező szakhatósági állásfoglalásokkal és hiánypótlásokkal együtt három évet vett igénybe a cím megszerzése, melyet idén márciustól használhatnak.

A város önkormányzata rögvest be is benyújtotta a gyógyhely komplex fejlesztésére irányuló pályázatát. Ebben elsősorban a fürdőn kívüli területek infrastruktúrájának javítását és újabb turisztikai szolgáltatások kialakítását fogalmazták meg. A kialakuló „zöld tengelyen" a sétálók mellett a futók, kerékpározók és a nordic walking hívei rendezett környezetben és biztonságosan sportolhatnak. Az új attrakciók között szerepelnek interaktív kiállítóhelyek, mint az Öregtölgy Ökoház, pihenő-rekreációs és közösségi területek – ilyen a Sziksós Pihenőpark, a Családi Gasztroműhely és Kávézó –, valamint kulturális programok is.

 

Léleknyugtató só

Október végén érkezett a hír, hogy Egerszalók is megszerezte a gyógyhely minősítést. A Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület tájékoztatása szerint az önkormányzat 2015 márciusában határozta el, hogy a település fő vonzerejének számító sódombot és annak környezetét gyógyhellyé kívánja minősíttetni.

A sódomb látványa léleknyugtató, a fürdő vize a testet gyógyítja. Ezt a gyógyhelyi környezetet az önkormányzatnak szándékában áll megőrizni, sajátosságait hangsúlyozni, és pályázati forrásból komplex turisztikai fejlesztést megvalósítani. A tervezett fejlesztés magában foglalná többek között multifunkcionális gyógypark, látványkút és interaktív termálpark kialakítását.

 

A kétezer lakosú településen a vendég több négycsillagos szállodát és egyéb szálláshelyeket talál, a hangulatos falusi rendezvények pedig jó alkalmat kínálnak a helyi ízek, borok kóstolására, a régi népi szokások megismerésére.

Kapcsolódó cikkek

Gyógyhely lett Egerszalók

2016. október 27.