Miskolcon lesz idén az ország legnagyobb pálinkaversenye

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 23. 17:38

Miskolc ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaversenynek, amelyre rekord mennyiségű, több mint 400-féle pálinkát neveztek a főzdék. A pálinkakedvelők számára kóstolókurzusokat szerveznek helyi éttermekben.

A Pálinka Nemzeti Tanács idén is megrendezi az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt, amely a kereskedelmi pálinkafőzdék legnívósabb hazai megmérettetése. A versenyt hagyományosan tavasszal szokták megrendezni, idén viszont a járványhelyzet miatt szeptemberre tolódott a bírálat. A helyszínt minden évben más város adja, idén Miskolc látja vendégül a rendezvényt, melyre rekord számú, több mint 400 tételt neveztek. A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében.

„Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról. A champion, az arany, ezüst és bronz minősítés, valamint a részletes szöveges jellemzés a pálinkák készítőinek szól, az ország pálinkája, a legeredményesebb pálinkafőzde, valamint az egyes kategória díjak a közönséget tájékoztatják arról, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák" – mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A benevezett pálinkákat 32 bíráló kóstolja és értékeli három napon keresztül.

Fotó: Pálinka Nemzeti Tanács

A versenyre pálinkát, törkölypálinkát előállító kereskedelmi főzde nevezhet korlátlan számú mintát, az előállított mennyiségtől függően üzleti vagy egyedi termék kategóriában. A tételeknek – a többi hazai versenytől eltérően – több rostán kell átmenniük, a verseny első lépéseként a termékeket analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Ezután következik az érzékszervi minősítés, ahol a pálinkákat 32 bíráló kóstolja és értékeli három napon keresztül.

A miskolci verseny különlegessége, hogy idén először külső rendezvények is kísérik. A minősítés három napján három különböző étteremben tartanak ingyenes, regisztrációhoz kötött pálinkakóstoló-kurzusokat, ahol pálinkakedvelők is ízelítőt kaphatnak a bírálat lépéseiből, megtanulhatják felismerni a pálinkahibákat és a pálinkák közötti minőségi különbségeket.