Miskolcon talált otthonra a Kövesi-gyűjtemény

Forrás: MTI

 2015. december 22. 18:44

Miskolcon talált végleges otthonra Kövesi István ötven évig titokban tartott, neves magyar festők alkotásaiból álló, 115 festményt tartalmazó gyűjteménye.

A különleges gyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében 795 millió forintért vásárolta meg, és mint letétet a város Herman Ottó Múzeumában helyezi majd el.

Az egykori újlipótvárosi mészáros, Kövesi István műgyűjteménye a magyar festészet történetének csaknem száz évét öleli át. A legkorábbi darab az 1870-es évekből való, a legkésőbbi 1976-ban, Kövesi halála előtt öt évvel készült.

A kollekcióban Aba-Novák Vilmos, Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Czóbel Béla, Egry József, Kassák Lajos, Mednyánszky László, Perlmutter Izsák, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó, Szőnyi István, Vaszary János festményei egyaránt megtalálhatók.

 

Szakmai berkekben évtizedeken keresztül szóbeszéd tárgya volt, hogy a fővárosban valahol létezik egy páratlan értékű magángyűjtemény. Bár időnként rangos tárlatokon egy-egy jelentős alkotást bemutattak a kollekcióból, azokat titok övezte, még tulajdonosuk neve sem volt ismert egészen a közelmúltig.

A titkos gyűjteményt először 2013-ban a budapesti Kieselbach Galéria, ezt követően a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum mutatta be.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarországnak, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.