Mit várunk a szállodáktól?

Forrás: turizmus.com

 2018. november 19. 13:44

A legmeghatározóbb fogyasztói szegmens számára értéket jelentő tényezőket veszi számba a Turizmus Bulletin legutóbbi számában megjelent kutatás.

A közelmúltban megjelent az MTÜ szakmai és tudományos folyóirata, a negyedéves Turizmus Bulletin idei harmadik száma. A kiadványban szerepel "Mit várunk a szállodáktól?" címmel Kulcsár Noémi és Grotte Judit tanulmánya.

Napjainkban a turisztikai és szállodai szolgáltatások iránti kereslet és legfőképpen az élmények tartalma átalakult, és szegmensenként más-más elvárásokkal és értéket jelentő tényezőkkel párosult. Ez a fogyasztói szokásokban végbemenő változás nagy mértékben határozza meg a turisztikai szolgáltatók, ezen belül is a szállodák menedzsment és marketing tevékenységét itthon és külföldön egyaránt.

A tanulmány a legmeghatározóbb fogyasztói szegmens, az Y és Z generáció, esetében vizsgálja kérdőíves felmérés segítségével a szállodai tartózkodásuk során számukra értéket jelentő tényezőket.

A vizsgálat a fogyasztói értéknek a szakirodalomban elterjedt kognitív – affektív értékdimenziós lehatárolása alapján történt. Az elemzés során a szerzők meghatározták a szegmens számára értéket és a szállodai szolgáltatások közül élményt jelentő tényezőket, valamint azonosították utazásuk alatti viselkedésük jellemzőit.

Ezt követően generációs bontást végeztek, és nem parametrikus varianciaanalízis segítségével megvizsgálták az Y és a Z generáció számára értéket jelentő tényezők közötti különbséget.

A tanulmány ezen a linken érhető el.

További információk az alábbi linkre kattintva érhetőek el.

Kapcsolódó cikkek