Mitől elégedett a vendég a wellness-szállodával?

Forrás: turizmus.com

 2019. október 01. 08:44

Kökény László és Kenesei Zsófia azt vizsgálja a Turizmus Bulletin szakmai folyóirat 2019/3-as számában megjelent tanulmányában, hogy a fogyasztói személyiségtípusok miként, és milyen mértékben befolyásolják a szállodai szolgáltatással kapcsolatos elégedettséget.

A szerzők kutatásuk során a magyar fogyasztókat vizsgálták a hazai wellness-szállodák piacán vizsgálják. Ennek oka főleg az, hogy a  gazdasági világválság előtt számos wellness-szállodai beruházás indult. A beruházások többsége nélkülözött mindenféle piaci szempontot, ugyanis fogyasztói oldalról nem volt olyan nagymértékű igény ezen a területen, mint azt a beruházók gondolták. A készülő beruházások helyzetét tovább rontotta a drasztikus keresletcsökkenés egy túlkínálati piacon. Ezen vállalatok kénytelenek voltak költségszint alatti árazást alkalmazni, és csak néhány esetet leszámítva foglalkoztak azzal, hogy a fogyasztókat árcsökkentés nélkül, jól pozicionált, hatékony, egyénre szabott szolgáltatást nyújtva érjék el.

Ha jól ismerik a fogyasztóikat és az elégedettségüket meghatározó tényezőket, valószínűleg nem alakult volna ki ez a negatív irányú árspirál.

A szállodáknak pontosan kell tudniuk, mire van igényük vendégeiknek

Fotó: pixabay.com

A kutatás abban szeretne segíteni, hogy a szállodák felkészültebbek legyenek egy esetleges jövőbeni keresletcsökkenést előidéző válság esetén oly módon, hogy ismerik az elvárások mögött meghúzódó személyiségtípusokat és értékeket, ami által növelhetik a fogyasztói igények alapján kialakított szolgáltatás színvonalát. Ez hatással van az elégedettségre, ami hosszú távon lojalitáshoz is vezethet, és a szállodák profitrátáját is növelheti.

A tanulmány egyik fő megállapítása, hogy a személyiségtípusok közül a barátságosság és a tudatosság szignifikánsan befolyásolja a személyzetre és a fizikai környezetre vonatkozó elégedettségfaktort, méghozzá a vártnak megfelelő irányba. Ezzel ellentétben a neuroticitás, az extraverzió és a nyitottság egyáltalán nem befolyásolja szignifikánsan egyik elégedettség faktort sem.

A szerzők javaslatai szerint érdemes olyan vezetőséget kinevezni, amely megértő a dolgozók igényeivel, ugyanakkor képes egy gondoskodó, fogékony, hatékony és a vendégeket támogató személyzetet összeállítani. Emellett fontos a fizikai terek hasznos és igényes kialakítása, melyeket olyan egymástól különböző területi egységek (bár, lounge, lobby, sport, interaktív egységek) egészítenek ki, amelyekbe az azonos érdeklődésű vagy a hasonló személyiség vonásokkal bíró vendégek térnek be (social servicescape).

A tanulmány letölthető IDE kattintva.

A Turizmus Bulletin 2019/3-as száma letölthető INNEN.