Mítoszokat gyűjt a Nébih

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 06. 17:09

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos, széles körben elterjedt mítoszok, „városi legendák” összegyűjtésére vállalkozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az érdeklődők az „élelmiszeres mítoszokat” augusztus végéig online űrlapon küldhetik el a hivatal számára, a legnépszerűbb legendákat szakértői elemzésnek veti majd alá a Nébih.

„A fagyasztást nem élik túl a mikrobák.” „Ha 5 másodpercen belül felvesszük a leesett élelmiszert a földről, akkor még nem kerülnek rá baktériumok.” „A biztonságos élelmiszer E-számoktól mentes.” - néhány népszerű „városi legenda”, ami sokakat megtéveszt.

A Nébih legújabb kezdeményezésében az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos, széles körben elterjedt mítoszok összegyűjtésére vállalkozott. A nagy élelmiszerbiztonsági mítoszlista összeállítását a legelterjedtebb (és legkárosabb) legendák szakértői elemzése követi majd. A szakemberek célja, hogy – külsős szakértőket, kutatókat is bevonva – objektíven bemutassák, van-e valóságalapja az adott mítosznak, valamint éles helyzetben, a legenda alkalmazása helyett, hogyan járhatunk el helyesen. Európában ugyanis az élelmiszer eredetű megbetegedések jelentős része éppen a vásárlók figyelmetlenségéből következik be, és ez alól Magyarország sem kivétel.

A nem megfelelően hőkezelt csirke komoly kockázatot rejt

 

Az érdeklődők az „élelmiszeres mítoszokat” augusztus végéig a Nébih honlapján (http://portal.nebih.gov.hu/mitosz-gyujto) elérhető rövid űrlap segítségével küldhetik el. A mítoszlista összesítése után – várhatóan ősszel – indul majd az értékelési szakasz, az eredményekről pedig közérthető formában, rendszeres időközönként beszámol majd a hivatal a weboldalán.