MKIK az áfaváltozásról

Forrás: turizmus.com

 2017. július 05. 16:29

Az áfatörvény életszerű módosítását is javasolja többek közt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma. A testület július 4-én tartott ülésén a vendéglátás legfontosabb kérdéseit tárgyalta.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma, Horváth Vilmos Turizmusért felelős alelnök vezetésével, 2017. július 4-én tartott ülésén a vendéglátás legfontosabb kérdéseit tárgyalta. Az egyik napirendi pont a vendéglátás áfaváltozása volt, mely témában előadást tartott dr. Lambertus József, a NAV osztályvezetője is. Az előadást konzultáció követte, amely során a Kollégium tagjai megfogalmazták és szerkesztőségünkhöz eljuttatták állásfoglalásukat:

„A területi kamarák képviselőit a NAV illetékes osztályvezetője szakszerűen tájékoztatta a vendéglátás áfaváltozásairól, a 2017. évi tapasztalatokról, az egyes anomáliák értelmezéséről és a 2018-tól tervezett további csökkentés (5%) várható hatásáról.

A Kamara szakembereinek véleménye, hogy a kedvezményes áfa – az alkoholos italok kivételével – a vendéglátás egészére vonatkozzon, beleértve a catering és közétkeztetés szolgáltatást is. Erre a 2006/112 EK irányelv végrehajtási rendelete lehetőséget ad, ezért a Kamara kéri és javasolja az áfatörvény életszerű módosítását.

A Kollégium tárgyalta a kötelező szervizdíj bevezetésének kérdését is, ami egyik eszköze lehet az ágazat további fehérítésének, az égető munkaerőhiány részbeni orvoslásának, ezáltal a turizmus versenyképessége javításának.

A vélemények, az egyes térségek turisztikai frekventáltsága, az ott jelentkező kereslet különbözősége miatt megoszlottak. A szakemberhiány megoldása azonban nem tűr halasztást, ezért a területi kamarák – mint az ágazat összes szereplőjére rálátással bíró köztestület – felmérik a szervizdíj bevezetésének hatását, annak fogadtatását az érintett vállalkozások körében. Ennek birtokában az MKIK egyeztetést kezdeményez az érintett szakmai szervezetekkel, hogy megalapozott véleménnyel segítse a döntéshozókat.

A Kamara üdvözli a Kormány által, „Kisfaludy szálloda és panziófejlesztési program” meghirdetését, és az ahhoz kapcsolódó minőségi elvárásokat (kötelező Hotelstars minősítés). A valós piaci alapon nyugvó, már működő szolgáltatások minőségi fejlesztése a belföldi turizmus erősítésén túl javítja Magyarország nemzetközi versenyképességét is, ezért a jelenlegi kiemelt turisztikai térségeken túl továbbiak bevonását javasolja.”