Az ország legmodernebb oktatókonyháját adták át Siófokon

Forrás: MTI

 2023. október 25. 19:30

Átadták a Balatoni Kulináris Műhely siófoki oktatókonyháját a Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumban.

Az ágazatai központok kialakítása új lehetőség a szakképzési rendszerben, különösen, ha azokkal a vállalatokkal együtt hozzák létre, amelyek számára zajlik a képzés – mondta a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a szerdai átadóünnepségén.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, a vállalatok, gazdálkodók nem tudják szolgálni az ország felemelkedését minőségi munkaerő nélkül.
Ha úgy végezik el az iskolát a diákok, hogy öt év után a vállalatnak még egy-másfél évig képezniük kell őket, az pazarlás. Eljött az idő, hogy a szakképzés hatékonyan működjön, erre az ágazati képzőközpontok lehetőséget adnak – fogalmazott.

A Siófoki Szakképzési Centrum (SZC) két évvel ezelőtt nyert el 280 millió forintos, vissza nem térítendő uniós (GINOP) támogatást ágazati képzőközpont infrastrukturális, eszköz- és szakmai fejlesztésére. A Krúdy Gyula Technikum és Gimnáziumban létrehozott képzőközpont lett a Balatoni Kulináris Műhely.

Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC kancellárja úgy fogalmazott, tudomása szerint az ország legmodernebb oktatókonyhája épült meg a támogatás révén, amelyhez önerővel is hozzájárultak, mintegy 40 millió forint ráfordítással újítva fel az intézmény tankonyháját.
A kancellár rámutatott, hogy a Balatoni Kulináris Műhely illeszkedik a kor igényeihez, a magyar szakképzés megújításának programjához, a partnerek, a gazdaság és a fenntartó minisztérium elvárásaihoz. A tulajdonostárs vállalkozók a minőséget tűzték zászlóikra – jegyezte meg, hangsúlyozva, olyan szakembereket kívánnak nevelni, hogy Magyarország visszakerülhessen Európa élvonalába a vendéglátásban.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja (k) és Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára (b2) megtekinti a Balatoni Kulináris Műhely oktatókonyháját az átadás napján

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tóth Krisztina, a siófoki oktatási intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, 620 diák és 120 felnőtt képzését biztosítja az iskola, akiknek 50-60 százaléka turizmus-vendéglátást tanul.

Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába fejlesztik a szállodákat és a közlekedési infrastruktúrát, ha nincs mögötte minőségi gasztronómia.

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa megújulásnak és mérföldkőnek nevezte a gasztronómiai oktatásban a siófoki oktatókonyha fejlesztését, a kulináris műhely létrehozását.