Módosítják a képesítési követelmények rendeletét

Forrás: turizmus.com

 2021. október 11. 20:27

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását – közölte a tárca hétfő délután.

A szóban forgó 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet szerint szeptember 1-jétől meleg és hideg ételeket, italokat, cukrászati termékeket kizárólag szakirányú végzettséggel rendelkező munkavállalók készíthetnek, vagyis már nem elegendő, ha a konyhán vagy a cukrászüzemben egyetlen vezető szakácsnak vagy cukrásznak van szakképzettsége, aki felügyeli a többiek munkáját, hanem minden termelésben résztvevőnek szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie.

A rendelet már július végén megjelent a Magyar Közlönyben, és szeptember elsején életbe lépett, de csak ma – október 11-én – söpört végig a kritikája az internetes sajtóban, megállapítva, hogy az új jogszabály által előírt képesítési követelmények tovább súlyosbítják a pandémia miatt amúgy is megroppant, munkaerőhiánnyal küzdő vendéglátás helyzetét.

Mindeközben – tudta meg lapunk – már a múlt héten lefolyt egy egyeztetés, ahol a szakmai szövetségek, észlelve a rendelet értelmezése körüli zavart, jelezték kifogásukat a jogalkotónak. Az egyeztetés eredményességét támasztja alá az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljuttatott hétfő délutáni közleménye. Ebben azt írták, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az ITM kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – írták a közleményben.

Forrásunk szerint a módosítás megjelenése napokon belül várható.

(Borítókép: 123rf.com)