Mohács 500, szakmai utánpótlás és busótánc az MSZÉSZ dél-dunántúli régióülésén

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. május 15. 19:08

Busótánccal, malomtúrával és polgármesteri köszöntővel gazdagítva zajlott le az MSZÉSZ dél-dunántúli régióülése Mohácson, ahol a szakmai ügyek mellett a szállodások arról is hallhattak, milyen fejlesztésekkel készül a város a mohácsi csata 500. évfordulójára.

A dél-dunántúli régióülés házigazdái gazdag programmal várták a szállodás kollégákat és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) társult tagjait Mohácson. A szakmai eseményt megelőző délutánra szervezett „get together" programban a résztvevők a Szent Miklós Vízi és Taposómalomban élvezetes vezetett túrán ismerkedhettek meg Európa egyetlen ismert, máig működőképes, emberi erővel hajtott malmának történetével. Meglepetés programként pedig a vacsorát adó Szent János Hotel teraszán élő zenei kísérettel és az elmaradhatatlan kereplőkkel felszerelkezve helyi busótáncosok adtak rövid műsort.

Meglepetésprogram: busótánc a Szent János Hotel tetőteraszán

Fotó: Póth Sándor

A másnapi régióülésnek Mohács egyik legszebb épülete, az egykori gyárból kialakított Selyemgyár Kulturális Negyed impozáns rendezvényterme adott helyet.

A megjelent 12 szálloda képviselője és a 39 társult tag beszállító érdeklődéssel hallgatta a Schmidt Ferenc régióvezető által elsőként felolvasott üdvözlő levelet, amelynek szerzője patetikus szavakkal ecsetelte Mohács szépségét és kívánt eredményes munkát a régióüléshez. Csak a levél végén derült ki, hogy annak szerzője nem élő személy, hanem a ChatGPT szövegíró robot volt, jelezve, hogy a mesterséges intelligencia már a szállodaiparba is utat tört.

Schmidt Ferenc, az MSZÉSZ dél-dunántúli régiójának vezetője

Fotó: Póth Sándor

Mohács 500: turisztikai fejlesztések 2026-ig

Ezután Pávkovics Gábor polgármester köszöntötte az ülés résztvevőit, és beszámolt arról, hogyan készülnek a mohácsi csata 500. évfordulójára, amelyet 2026-ban nagyszabású eseménysorozattal ünnepel meg az ország. Mohács legnagyobb turisztikai attrakciójára, a busójárásra évente 80-100 ezer ember érkezik, különösebb promóció nélkül is – „ezt már kimaxoltuk" – fogalmazott a polgármester. Az emlékév nagy lehetőség arra, hogy megmutassák a városnak egy másik arcát is, és az ennek kapcsán megvalósuló fejlesztésekkel megalapozzák a turisztikai jövőjét – hangsúlyozta.

A Mohács 500 program fókuszába a nemzeti hősiességet és a keresztény értékek védelme érdekében fellépő közép-európai összefogást emelték. Április végén megjelent az a kormányhatározat, amely az emlékév előkészítésére idén és jövőre 6 milliárd forintot biztosít, ebből több turisztikai fejlesztést is megvalósítanak.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere

Fotó: Póth Sándor

A polgármester tájékoztatása szerint átépítik Mohács főterét, amelyet többek között szökőkúttal tesznek mediterrán hangulatúvá, felújítják az ott lévő Fogadalmi templomot, a főtéri parkolás kiváltására két új parkolót létesítenek. Kivásárolják a Városháza eddig magántulajdonban lévő részét és egységes megjelent adnak neki. A város valamennyi templomát felújítják. A Csele patak partján II. Lajos emlékhely létesül látogatóközpont, valamint tematikus, interaktív sétány kialakításával, amely a csata történetét dolgozza fel. Felújítják a Csatatéri emlékkápolnát is.A jelenleg a Pécsi Egyházmegye tulajdonában álló, de a mohácsi önkormányzat városgazdálkodási cége által üzemeltetett Szent János Szállodát a város megvásárolja, korszerűsíti és bővíti a mellette lévő kompfeljáró terhére. Utóbbira azért nem lesz szükség a jövőben, mert 2026-ra megépül az új Duna-híd, amelynek elkészüléséig a kompot a sokáci révre irányítják át.

Az eddig nem hasznosított Duna-parton teljes rehabilitációs programot indítanak, a támfalat bizonyos szakaszokon elbontanák és a Szentendre példájára az árvízvédelmet mobil gátakkal oldanák meg. A folyó partjára egy lépcsőzetes, kiülős közösségi teret terveznek, összekapcsolva az Erzsébet térrel.

A polgármester a turisztikai attrakciók marketingje kapcsán beszélt arról az elképzelésről is, hogy ha születne a mohácsi csatáról egy olyan kaliberű rockopera vagy musical, mint amilyen az István, a király volt, azzal folyamatos reflektorfényben tudnák tartani a várost.

 

Szállodások mondták az üzemmenetről

A régióülés programja a hagyományoknak megfelelően a szállodák beszámolójával folytatódott.

A jelen lévő szakemberek elmondása szerint a legtöbb szálloda eredményesen zárta 2022-öt, sikerült árat is emelniük, az üzemi eredmény alakulásában azonban erősen érezhető volt az energiaárak megugrása. Az idei jó évkezdet után márciusban a legtöbb házban csökkent a kihasználtság, elsősorban a belföldi kereslet visszaesése miatt. Szerencsére, a kevesebb vendégéjszakaszámot ellensúlyozta a magasabb árbevétel. Az egyéni szabadidős vendégek kiesését többen az üzleti vendégkör fokozottabb megszólításával próbálják pótolni. Az április megint nagyon erős volt, de a foglalások dinamikája érezhetően lelassult, és sokaknál nagy kérdés a nyár alakulása.

A Selyemgyár Kulturális Negyed impozáns rendezvényterme adott helyet a régióülésnek

Fotó: Póth Sándor

A megugrott energiaárakra reagálva sok szálloda indított energetikai fejlesztést, jellemzően napelemparkot és hőszivattyúkat telepítettek. Az egyik wellness-szálloda például úgy spórolt, hogy a téli hónapban átállt a csütörtöktől-vasárnapig tartó nyitva tartásra. Elhangzott, hogy a kitermelhetetlen költségek miatt sok ház végleg bezárt a régióban, van olyan szálloda, amelyikből azóta nyugdíjasotthon lett.

A pécsi szállodák üzemi eredményére bizonyára pozitív kihatással lesz a következő két évben, hogy Pécsen januárban elkezdődött a város legrégebbi és legnagyobb kapacitású szállodájának teljes felújítása, a Palatinus Grand Hotel 2025 tavaszától fogadhat újra vendégeket a korábbinál kevesebb, 86 szobával, de már négycsillagos színvonalon.Schmidt Ferenc régióvezető üdvözölte, hogy a legtöbb szálloda ma már dinamikus árképzést alkalmaz, amitől néhány évvel ezelőtt még idegenkedtek a régióban.

 

Szakmai utánpótlás Baranyában

Ezután HR-témában, a szakmai utánpótlásról hallgathattak meg a szállodások kerekasztal-beszélgetést Rittlinger Zoltánnak, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum főigazgatójának és Gonda Tibornak, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar, Marketing és Turizmus Intézet egyetemi docensének részvételével, Schmidt Ferenc MSZÉSZ-régióvezető moderálásával.

A beszélgetésből kiderült, hogy bár csökkent a szakma ázsiója, ebben a megyében a turizmus-vendéglátásban tanulók létszáma még mindig bizakodásra ad okot. A szakképző iskolák és technikumok több mint 8000 tanulója közül 1200-nál többen tanulnak turizmus-vendéglást (mintegy 800-an nappali rendszerben), és minden évben 200-an szereznek szakképzettséget. Van tehát honnan meríteni utánpótlást a szakmának.

A kerekasztal résztvevői: Gonda Tibor (Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézet), Rittlinger Zoltán (Baranya Megyei Szakképzési Centrum) és Schmidt Ferenc, az MSZÉSZ régióvezetője

Fotó: Póth Sándor

A szakemberek elmondása szerint pozitív változást hozott a 2020-ben életbe lépett Szakképzés 4.0 stratégia, amely nagy rugalmasságot ad a diákok gyakorlati képzésére. A Baranyai menyei vállalkozások nyitottak a duális képzés iránt, a 800 turizmus-vendéglátás szakos diákból 360-an „vannak kint cégeknél", az ő esetükben csak az alapozó szakasz zajlik az iskolákban. A szakoktatás számára nagy kihívás jelent a turizmus gyors technológia változásaira való reagálás, ezen (is) segít a duális képzés, hiszen a diák a cégeknél megismerhetik és használhatják a legmodernebb technológiákat.

Elhangzott, hogy következő lépésként az általános iskolákba is el kell mennie a szállodásoknak bemutatkozni, egyúttal sokkal jobban erősíteni szükséges a felnőttkorúak szakmához juttatását.

A felsőoktatásban, a turizmus-vendéglátás alapszakon a magas lemorzsolódást erősíti a két nyelvvizsga előírásának követelménye, és a pályaválasztásra valószínűleg az sem hat ösztönzően, hogy immár 2 félév szakmai gyakorlat kell a diplomaszerzéshez, így az hosszabb más alapképzéseknél – jegyezte meg az egyik szakember.

Új fordulat, hogy míg korábban folyamatosan keresték a cégek a hallgatókat, azok Pécsen most nehezen tudnak elhelyezkedni a turizmus-vendéglátásban. A kerekasztal konklúziója volt, hogy a szakmai utánpótlás összképe egyáltalán nem borús, de a vállalkozásoknak el kell gondolkodni azon, hogyan tudnának jobban meríteni az iskolákból.

 

Hogyan állítsuk meg a lemorzsolódást?

Szintén az utánpótlás helyzetét, valamint a turisztikai felsőoktatás szerepét vette górcső alá előadásában Gyurácz-Németh Petra, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének egyetemi docense. A pályaelhagyást a Covid hatásával összefüggésben vizsgáló kutatásuk szerint a fiatal generáció lényegében nem realizálta, hogy a turizmus bajba kerülhet, és nem érezték a szakma presztízsveszteségét, a turisztikai munkához való hozzáállásuk pozitív maradt.

Örvendetes változás, hogy míg 2019 óta a turizmus-vendéglátás alapképzésre csökkent a jelentkezők száma, 2023-ban országos szinten másfélszeres növekedést látnak, és az idősebbek is megjelentek a felsőoktatási piacon, ami a kutatók szerint a bemeneti követelmények enyhítésének köszönhető.

Ami a turizmus menedzsment mesterképzést illeti, ez a hazai szakemberek körében "még felfedezetlen terület", a Pannon Egyetemen például 15 külföldi és mindössze egy magyar tanul nappali mesterképzésen.

Gyurácz-Németh Petra, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének egyetemi docense

Fotó: Póth Sándor

Kutatásuk szerint a szakmai gyakorlat és az első munkatapasztalatok kritikusak a pályaelhagyás szempontjából, ha valaki negatív tapasztalatokat szerzett, az nem fog kipróbálni a szektorban másik helyet, hanem elhagyja a szakmát – hangsúlyozta a docens.

A hallgatói motivációkat vizsgálva kiderült, a megfelelő fizetés nem minden az elhelyezkedésnél, fontos szempont számukra még a munka-magánélet egyensúlya, a munkával való elégedettség, a karrierkilátások, a megfelelő munkakörülmények, a rugalmasság, a bónuszok.

Beszélt arról is, hogy a Pannon Egyetemen egy külön team foglalkozik azzal, hogy csökkentsék a lemorzsolódást. Ezt szolgálja a hallgatók mentorálása, a pszichológusok alkalmazása és a tehetségakadémia is, amelynek keretében a diákoknak valós vállalati problémák megoldását adják feladatul.

 

Segédlet az NTAK-csatlakozáshoz

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől Soproniné Fórián Ágnes szálláshely- és vendéglátás programigazgató pozitív adatokkal érkezett az ülésre. 2022-ben a régióban a vendégéjszakák száma 25 százalékkal, ezen belül a szállodáknál 32 százalékkal nőtt. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) pedig még ennél is jelentősebben, 58 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

A húsvéti hosszú hétvége kiemelkedő volt a régióban és a pünkösd is az lesz: a múlt heti régióülés napjáig beérkezett foglalási állomány már elérte a tavaly realizált forgalom 80 százalékát.

A programigazgató beszámolt az NTAK küszöbön álló bővítéséről is, gyakorlati információkkal segítve a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók csatlakozását a rendszerhez. Fontos tudnivaló a szállodák számára, hogy azokat a wellnessrészlegeket, amelyek külső vendégeket is fogadnak, azaz belépőt értékesítenek, most attrakcióként külön be kell jegyezni az NTAK-ban.Ugyanígy regisztrálni kell minden, önálló működési engedéllyel rendelkező vendéglátó üzletet. Köztük az online pénztárgépet nem használó területeket is, mint a rendezvényi étkeztetés, a munkahelyi/közétkeztetés és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletek, azonban ők mentesülnek az adatszolgáltatás alól.

Soproniné Fórián Ágnes, az MTÜ szálláshely- és vendéglátás programigazgatója

Fotó: Póth Sándor

Az értékesítéshez július-1-jétől csak olyan szoftvert használhatnak az érintett szolgáltatók, amelyik alkalmas az NTAK-adatszolgáltatásra, ez lehet a szálloda meglévő szoftvere, de akár egy másik is. A vendéglátó egységeknek a folyamat elején lesz még manuális beállítást igénylő feladatuk: indulás előtt az étlapon szereplő termékeket be kell kategorizálniuk, ehhez az info.ntak.hu-n hasznos NTAK-segédletet találnak.

Július 1-je után automatizáltan zajlik a kötelező adatszolgáltatás. A szoftver kétféle üzenettípust küld be az NTAK-ba: a rendelésösszesítők adatait, valamint a napi zárást. Magáról a vendégről azonban semmilyen személyes adatot nem kell megadni – hangsúlyozta a programigazgató.

Ez után Kovács István, az MSZÉSZ elnöki tanácsadója számolt be az szövetségben zajló szakmai munkáról.

A régióülés záróakkordjaként új régióvezető-helyettest választott a tagság. A leköszönt Kovács Tibor helyére Odrobina Ritát, a pécsi Adele Boutique Hotel igazgatóját választották meg a másik régióvezető-helyettes, Ácsné Csúz Viktória mellé.