Móra Ferenc titkos szerelmének nyomában a Radisson Blu Béke Hotelben

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 05. 16:23

Különleges időutazásra hív az idén 106 esztendős Radisson Blu Béke Hotel Budapest, az egykori Britannia Szálló. A Britannia nemcsak a Nyugat Baráti Körének adott otthont, de állítólag Móra Ferenc kedvenc szállodája is volt.

A szálloda falai közt zajlott a huszadik század egyik legszebb szerelmi története, amelyet szerelmeslevelek és egy gyönyörű versciklus őriznek. Móra mellett a történet másik főszereplője, Kalmár Ilona menyasszony volt, és egy balatonföldvári szálló nyári bridzstanára, amikor 1932-ben megismerkedett a híres íróval és múzeumigazgatóval.

Két év telt el lopott pesti szállodai randevúkkal és rengeteg duplán írt levéllel. Kalmár Ilona (Kica) végrendeletében a szegedi Móra Ferenc Múzeumra hagyta a vaskazettában őrzött titkos levelezést.

Vajon ezt a hátsó bejáratot használta Móra Ferenc titkos légyottjai alkalmával?

Fotó: Facebook / Radisson Blue Béke Hotel

Az Aranykoporsó múzsájaként emlegetett hölggyel nem csupán plátói volt Móra viszonya, de erről évtizedekig csak az irodalomtörténészek tudtak, a szélesebb nyilvánosság számára a történet néhány éve vált ismertté.

Móra Ferencről és Kalmár Kica szerelméről és a szálloda irodalmi hagyományairól beszélgetnek a téma kutatói vendégeikkel négy estén át a hotelben, ahol a szerelmes pár diszkrécióra talált.

Első alkalommal szeptember 12-én 19 órakor  Szerelmi levelező – Móra Ferenc és Kalmár Kica címmel Kovács-Krassói Anikóval és Medgyesi Konstantinnal, a Móra Ferenc Múzeum munkatársaival beszélget Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája eredeti levelek bemutatása mellett. A Zsolnay Art Szalonban az estet megnyitja Saly Noémi kávéház- és szállodakutató.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, belépő – a szálloda egykori irodalmi szalonjainak hagyományaihoz híven – egy kávé és sütemény elfogyasztása.

Zsolnay Art Szalonjában