Mórahalom támogatja a magánszálláshelyek energetikai célú fejlesztését

Forrás: turizmus.com

 2023. február 07. 11:57

Mórahalom önkormányzata pályázatot írt ki a szálláshely-szolgáltatók energetikai megtakarítást célzó beruházásainak támogatására.

Mórahalom vezetése a helyi TDM-szervezettel együttműködve évek óta nyújt támogatást különböző aktuális célok elérése érdekében a szálláshely-szolgáltatók számára. Fontos ez azért is, mivel a városban található szállásférőhelyek 75 százaléka az egyéb, illetve magánszálláshely kategóriába tartozik.

Megítélésük szerint 2023-ban a gazdasági körülmények és az energetikai piac változásaira reagálva ezen szálláshelyek energetikai korszerűsítésének támogatása segítheti leginkább a település szálláshely-szolgáltatóinak fejlesztését, ezen keresztül pedig a minőségi turisztikai kínálat elősegítését.

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

Fotó: Facebook

A pályázati felhívás meghatározása előtt a Móra-Tourist Nonprofit Kft. online felmérést végzett, illetve turisztikai fórumot szervezett a szálláshelyek aktuális energetikai állapotának és igényeinek megismerése céljából. A felmérés eredményeit, illetve a támogatási lehetőségeket figyelembe véve tett javaslatot a pályázati felhívás tartalmára. A városvezetés által megfogalmazott cél az volt, hogy minél több szolgáltató tartson egész évben nyitva és tudjon fenntarthatóan minőségi szolgáltatást nyújtani.

Az önkormányzati támogatás alapja a TDM-tagság, mértéke a férőhelyek számától függ. A támogatási intenzitás 50 százalék, azaz a szolgáltatók részéről is elvárt a fejlesztésben való anyagi szerepvállalás. A szálláshelyek H tarifára alkalmas hűtő-fűtő klímák beszerzésére, illetve árnyékolástechnikai berendezések beszerelésére pályázhatnak, a támogatással a 2023. évi nyári szezonra már megvalósíthatóak lehetnek a fejlesztések.