Mostantól egyesület védi az Airbnb-zők érdekeit

Forrás: Portfolio

 2016. november 22. 19:46

Megalakult a Magyar Apartmankiadók Egyesülete, melynek célja, hogy érdekképviselete legyen annak a több ezer legálisan működő vállalkozónak, akik egyéb szálláshely kiadással úgynevezett apartmanozással foglalkoznak.

Legfőbb feladata, hogy hitelesen tájékoztassa mind a lakosságot, mind a döntéshozókat az egyéb szálláshely kiadással kapcsolatos információkról, segítsen javaslatokat megfogalmazni az őket érintő esetleges jogszabály-változások ügyében - írta a Portfolio.hu.

Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az apartmanozás legális tevékenység, bejelentési kötelezettség terheli a területileg illetékes jegyző felé adózik, azaz a vállalkozóknak a vendégek adatait vendégkönyvben kell vezetnie. A szállásdíjról számlát kell kiállítania, és ennek megfelelően adót kell fizetnie szabályozott, mivel az apartmannak meg kell felelnie a hatályos közegészségügyi előírásoknak is

A magyarországi, különösképpen a budapesti turizmus virágkorát éli, amiben óriási szerepe van a fapados járatok elterjedése mellett a megfelelő számú, elérhető árú szálláshelyeknek, a városi lakásokból kialakított apartmanoknak is. Ha az apartmanok működése ellehetetlenül -akár csak azzal, hogy maximalizálnák az évente kiadható napok számát-, több ezer turizmusra épülő vállalkozás mehet tönkre.