Mostantól Nemzeti Turisztikai Fórum segíti a hatékony szakmai párbeszédet

Forrás: turizmus.com

 2015. június 23. 19:43

A kormányzat és a turisztikai szektor szereplői közötti szakmai párbeszéd élénkítésére, a turizmussal kapcsolatos kérdések megvitatására, stratégiai ügyek véleményezésére – formalizált testület helyett – operatív fórumot hívott össze a Nemzetgazdasági Minisztérium – tájékoztatott a tárca.

Mint az NGM fogalmazott, a fórum tagjai olyan sikeres, eredményorientált szakemberek, akik megfelelő ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek a turizmus és vendéglátás szakma képviseletéhez.

 

A Fórumon keresztül a civil, vállalkozói szempontok, szakmai javaslatok jeleníthetőek meg és csatornázhatóak be a kormányzati munkába. A szakmával való korábbi kötött, képviseleten alapuló, formalizált együttműködést egy rugalmas, gyakorlati meglátásokra épülő folyamatos konzultáció váltja fel, amelyhez a Fórum adja a keretet.

A Fórum összehívásának célja, hogy teret adjon a stratégiai, hosszú távú közös gondolkodásnak, valamint annak vizsgálata, hogy a meglévő – sokszor spontán folyamatok által alakított – kedvező helyzetet hogyan lehet a szakmával való együttműködésben tartóssá tenni. A másik cél az, hogy bizonyos időközönként konkrét, aktuális szakmai kérdésekben konzultálhasson a tárca a meghatározó szakmai szereplőkkel, illetve a szakmának legyen lehetősége a kérdéseit, felvetéseit szervezett keretek között feltenni.

Az első találkozón szó esett a 2014-20 időszakban turizmusfejlesztésre rendelkezésre álló EU-s dedikált forrásokról, valamint azokról az egyéb keretekről, amelyek reményeink szerint minél nagyobb arányban szolgálhatnak turizmusfejlesztési célokat is.

A résztvevők egyben üdvözölték, másrészt szorgalmazták a folyamatban lévő, ill. tervezés alatt álló emblematikus nagyprojektekkel kapcsolatos szakmai konzultációt, amely a több ezer fős kongresszusi központra, a Liget Budapest Projektre, ill. már megvalósult rendezvényhelyszínek jövőbeni, a turizmust minél inkább szolgáló hasznosítására is kiterjednek.

A Fórum tagjai személyükben kaptak felkérést, tapasztalataik alapján. Az ülés meghívottjai:

Bánki Erik

Bunkoczi László

Csizmadia László

Erdei Bálint

Faragó Péter

Ganczer Gábor

Jávorkai Péter

Jo Gowie

Káel Csaba

Kocsy Béla

Niklai Ákos

Probáld Ákos

Puczkó László

Rókusfalvy Gábor

Zsámboky Gábor

Zsidai Zoltán Roy

A tárca képviseletében Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, valamint Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár vettek részt az ülésen.

 

 

A koordinációs feladatokat és az operatív teendőket az NGM turisztikai szakterülete látja el, a megbeszélések összehívása 2-3 havi rendszerességgel várható.