Mozgalmas év közepén tart az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2015. május 19. 22:02

Az év feléhez közeledve mondhatni a tavaszi tevékenység áttekintéséből és az idén még hátralévő feladatok megvitatásából álltak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Választmányi ülésének napirendi pontjai, melyekből kiderült: a tisztújítás előtt álló szövetség igencsak intenzív munkát végez.

Tavasszal a régiós ülések szervezése és lebonyolítása állt a figyelem középpontjában, melyet értékelve Kovács István főtitkár kiemelte: nagyon gazdag, tartalmas és hasznos programot sikerült idén is összeállítaniuk a régióknak, szomorú, hogy ennek ellenére a várthoz képest elmaradt a szállodák részvétele. A legnagyobb aktivitást Budapest, Balaton és Dél-Dunántúl mutatták, illetve hasonlóképpen aktívak voltak a társult tagok is, akiknek képviselői szorgalmasan végigjárták a régiós road show-t.

Az idei tavasz fejleménye a Hotelstars kritériumrendszer megújulása is, amelyet sikeresen zökkenőmentesen megvalósított az MSZÉSZ. A következő lépés az lesz, hogy a szállodák figyelmét felhívják az újraminősítésre, hiszen sok hotelnek lejár idén a 3 éves minősítése, viszont sokan hajlamosak erről megfeledkezni.

Niklai Ákos elnök a tavasz folyamán rengeteg egyeztetést és tárgyalást folytatott partnerszövetségekkel és az állami irányítás képviselőivel egyaránt, melyek nyomán több lobbiterületen is hallathatta hangját az MSZÉSZ. Az egyik fontos téma a 2017-es, Budapesten és a Balatonon zajló Vizes Vb, melynek a szervezőbizottságába Niklai Ákos is meghívást kapott, így képviselni tudja a hotelszakma érdekeit. Ha már sport, akkor olimpia: a Magyarországon megrendezendő olimpiáról is társadalmi párbeszéd indult, melyben szintén részt vesz a szövetség.

Elhangzott az is, hogy Budapest önkormányzata tematikus fejlesztési programcsomagot alakít ki komoly tartalommal, erre, illetve a Budapest stratégiára is adott anyagot az illetékeseknek a szövetség.

Elkészült egy lobbianyag is, amely már elérhető az MSZÉSZ megújulás előtt álló weboldalán, tervezik, hogy ezt nemcsak a szaksajtóban, de a gazdasági sajtóorgánumokban is „megszellőztetik", hogy minél szélesebb körben a szállodaiparra irányuljon a figyelem.

Váratlan bejelentésként elhangzott az is, hogy a Turisztikai Managerek Szövetségének aktív csapata várhatóan a szállodaszövetségbe integrálódik majd valamilyen formában, a végső döntés még közgyűlési határozat, illetve további egyeztetések kérdése.

Megkezdődött a kiértékelése a 3, 4 és 5 csillagos kategóriában, a fizetésekről végzett felmérésnek is, az eredményeket hamarosan az érintettek rendelkezésére bocsátják.

A nemzetközi trendeket elemezve Niklai Ákos az Uberhez vagy az airbnbhez hasonló szolgáltatásokra irányuló egyre nagyobb szakmai figyelmet hangsúlyozta. Mint mondta, a HOTREC is foglalkozik ezzel a nemzetközi szinten is fejtörést okozó jelenséggel, amely ugyan új vendégkört és plusz bevételeket generálhat egy városnak, jelentős versenyelőnye révén gondot okozhat a hotelpiacnak. A témában az MSZÉSZ is szakmai egyeztetést kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Eddig még nem történt előrelépés a szálláshelyi vonalon, de az Uberrel már foglalkozik az állami irányítás is.

Az év még hátralévő részében több feladat is vár még a szövetségre, ilyen például az Év Szállodáinak kiválasztása. A kisírás lényegében megegyezik a tavalyival, a hoteleket szigorú szakmai kritériumok alapján vizsgálják, melyet mystery shopping is kiegészít. Az eredményhirdetésre ezúttal is januárban, a Corinthia Budapest Hotelben kerül majd sor.

Másik pályázatot is meghirdetnek, ezen pedig az őszi tisztújító közgyűlés helyszínét keresik majd. A novemberi esemény a tisztújítás miatt várhatóan Budapesten, vagy Budapest környékén kerül majd megrendezésre.