Mozgalmas napokat él a megújult Diósgyőri Vár

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 28. 17:58

Csoportok zsivaja tölti be ezekben a napokban a Diósgyőri Várat: nyitva tartásának első alig egy hónapja alatt több tízezren voltak már kíváncsiak udvarára és termeire. Fejlesztése tovább folytatódik.

Az újjáépült várban ízes, archaikus de humoros stílusban megtartott vezetések során ismerheti meg a látogató a vár történetét és a korabeli életmód sajátosságait. Eközben olyan érdekességeket is megtudhatunk, mint például hogy Beatrix honosította meg hazánkban az asztalterítőt és a villát, a ruhákat ládákban tárolták, havi egyszer fürödtek csak, valamint király és királyné mindig külön aludtak, hátukat megtámasztva, majdhogynem ülő helyzetben. Az információkat interaktív touch info pultok egészítik ki.

Megtudhattuk, hogy a vár termeit rendezvények számára is szívesen bérbe adják, kétszintes, felszentelt kápolnája pedig esküvők romantikus helyszíne lehet.

Bár a vár folyamatosan tár kapukkal várja az érdeklődőket, fejlesztése tovább folytatódik. Az egyik helyiségben például hamarosan az annak idején használt gyógynövényeket mutatják majd be, és sok egyéb díszítéssel, interaktív elemmel is kiegészül majd.

Közben elkezdődött a második ütem is, melynek keretében buszparkolókat alakítanak ki, a vár szomszédságában pedig három oldalról lelátókkal körülvett, lovagi játékoknak és középkori vásári sokadalomnak is helyet adó tér jön létre.