MSZÉSZ szeminárium: innovációk, találkozásokkal

Forrás: turizmus.com

 2018. november 21. 12:11

Az edukáció, az aktuális trendek és innovációk megismerése állt az előadások fókuszában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tisztújító közgyűlésének első napján. A nap zárásaként megnyílt a szövetség elmúlt 50 évét bemutató kiállítás is.
Érdekes adatok a szállodaipar múltjából, a korábbi elnököket bemutató részletes írások, illetve sok-sok fotó és izgalmas tény ismerteti a jubiláló Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elmúlt 50 évét a Danubius Hotel Helia konferenciatermének falain. Kovács István leköszönő titkár és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkáját dicséri az anyag, amely látványos és élvezetes formában tárja elénk a szállodaipar elmúlt évtizedeit, kitérve például a szállodai ÁFA alakulására, a 60-as évek szobár-színvonalára, a beszédes KSH-adatokra, illetve a szövetség életének fontosabb mérföldöveire. A kiállítást a közgyűlést követően a Budapesti Gazdasági Egyetem fogadja be, de az anyag az MSZÉSZ honlapján is megtekinthető lesz majd.

Előttük a múlt: Kovács István (leköszönő főtitkár), Gaál Miklós (hivatalba lépő főtitkár), Flesch Tamás (általános alelnök) és Könnyid László (leköszönő elnök) 50 év tablói előtt. A kiállításhoz az anyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum biztosította

Fotó: turizmus.com

Bár a hangsúly idén is a szakmai tanácskozáson volt, az éves közgyűlés minden alkalommal a találkozások közgyűlése is, ahol a szakmabeliek megvitathatják tapasztalataikat, terveiket.

Görög Rudolf (Castellum Hollókő), Flesch Tamás (Continental Hotel Group) és Varga Csaba (Helia és Radisson Blu)

Fotó: turizmus.com

Gyümölcsöző kávészünet

Fotó: turizmus.com

A közgyűlés szemináriumi napjára igazán gazdag programot állított össze az MSZÉSZ, ritka, amikor egy konferencián szíve szerint valamennyi szekcióülésen ott ülne az ember. A délelőtt a digitalizáció jegyében telt, ahol egymástól függetlenül minden előadásban az automatizálás és a perszonalizáció merült fel fő trendként, és követendő útként.

Amir Fahmy, a Booking.com Hotels Area Managere a Booking.com innovációit mutatta be, kitérve a szállodáknak kínált kiegészítő szolgáltatásokon túl azokra is, amelyek például az autókölcsönzésre, vagy az attrakciókra is kiterjednek.

Michael Schaeffner, a DACH ügyvezetője a Duetto nevű új applikáció felől mutatta be azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szállodák erősíthetik saját foglalásaikat az OTA-kkal szemben. Erre lehet jó eszköz a nyitott, személyre szabott árazás, a rendelkezésre álló adatok ügyes felhasználásával.

Erdős Ádám, a Google Travel Industry Managere ismertetett néhány, a keresések alapján leszűrt izgalmas adatot, majd adott néhány tippet és tanácsot arra is, hogy a Google ingyenes eszközeit hogyan tudják előnyükre fordítani a szállodák. Ilyen például, hogy a hotel maga is feltölthet utcaképet a street view-ba, ha a meglévő nem tetszik. De javasolja a minél jobb minőségű fotók és videók, virtuális túrák feltöltését is.

A szakmai előadások sorát a Booking.com nyitotta

Fotó: turizmus.com

Tóth Nóra, az Intren Analytics üzletágának vezetője marketinges szemmel vázolta fel, hogy a rendelkezésünkre álló adatokat hogyan tudjuk minél hatékonyabban és egyszerűbben az üzemelés és az értékesítés előnyére fordítani. Végezetül Palicz Péter, a KViHotel igazgatója mutatta be az okoshotel működését.

A délután szekcióülésekkel folytatódott. A társaság egyik része a szerzői jogokról és az adóügyi aktualitásokról hallhatott előadást Filák Mária és Antalóczy Györgyné részéről, mások megismerhették a Spa Brand Bookot Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. bemutatásában.

Akik az Innovációk szekcióját választották, öt frappáns előadást hallhattak. Püski András, az EuroSales képviselője Magyar TB helyett, Osztrák, Német, Amerikai ellátás? címmel prezentált, Kovács László, a Hostware képviselője a Big Data megoldásokat elemezte a revenue management szolgálatában. Joyce B. Mattmann a Coninvest feketemosogatáshoz kínált, meggyőző új technológiájáról beszélt, majd Szálloda a felhőben – Felhő a szállodában címmel oszlatta el a felhőalapú működéssel kapcsolatos aggályokat és félreértéseket Kühtreiber Ádám, az Infor Gmbh munkatársa. Vermes Péter a Billerbeck praktikus innovációiba engedett betekintést, végezetül Jelinek András, a Hotel Interactive Kft. ügyvezetője az információtechnológia robbanásszerű fejlődésén és ennek társadalomra, no meg az utazási szokásokra, vendégigényekre gyakorolt hatásain keresztül fejtette ki, mindez milyen új lehetőségeket, egyszersmind kihívásokat jelent a szállodák számára. Ötletként említette a szállodai televíziók és az okoseszközök összekapcsolását, mellyel a vendégek saját előfizetéseikkel akár kedvenc műsoraikat, sportközvetítéseiket is megnézhetik, kivetítve a televízió kijelzőjére.

Mindezek mellett ülésezett gaszronómiai szekció is, ahol az alábbi előadások hangzottak el: A legsokoldalúbb étkezés a reggeli - Balogh Barbara, Stílusos Vidéki Szállodákért Turisztikai Egyesület; Munkaerőpiaci jövőkép - Revuczky Karion, Szépkilátás Vendéglátás Kft.; FOODYAPP - Kalmár Péter és Határ Péter; Be Social - Joanelli Tamás; Magyar wagyu marha - Mikó Zoltán.

Az MSZÉSZ közgyűlésének második napján, november 22-én plenáris üléssel folytatódik a tanácskozás, melyet tisztújítás, majd különleges gálavacsora követ.