MSZÉSZ: a hoteleknek is érdeke, hogy vendégeik SZÉP-kártyával fizessenek

Forrás: MTI

 2014. április 06. 11:10

Május 31-ig lehet elkölteni a SZÉP kártyákra 2012-ben feltöltött összegeket - hívta fel a figyelmet Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, aki hangsúlyozta: a hoteleknek is érdeke, hogy vendégeik a Széchenyi pihenőkártyával fizessenek.

Kovács István az MTI-nek elmondta: 2013-ban 900 ezer SZÉP-kártya tulajdonos több mint 50 milliárd forintot költött, ami vitathatatlanul sokat lendített a tavaly rekord évet záró belföldi turizmuson.

Felidézte: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2013-ban a belföldi szállásdíj bevételeknek átlagosan a negyede érkezett SZÉP-kártyákról, de vidéken és a kiemelt vidéki településeken ez 30-70 százalék között mozgott. Ott, ahol nagyobb a külföldi vendégek forgalma (például Hévízen) láthatóan kisebb, 30 százalék körüli a SZÉP-kártyával való fizetés, míg a hazai turisták által inkább látogatott térségekben (például Gyulán, Hajdúszoboszlón, Harkányban) akár 60 százalék is volt a SZÉP-kártyával való fizetés bizonyos időszakokban.

Kovács István hangsúlyozta: a hoteleknek érdeke, hogy vendégeik Széchenyi pihenőkártyáikkal fizessenek, mert az üdülési csekk 6 százalékos jutalékával szemben a SZÉP-kártyának csupán 1 százalék a jutaléka.

A főtitkár szerint közel 4,5 milliárd forint van még 2012-es feltöltésként a SZÉP-kártyákon.
Hozzátette, a különböző szálláshelyek és szolgáltatók sokféle akcióval próbálják kikapcsolódásra, pihenésre ösztönözni azokat a kártyatulajdonosokat, akiknek már csak május végéig van lehetősége elkölteni a kapott összeget, különben az visszakerül a munkáltatóhoz