MSZÉSZ: airbnb-ügyben az önkormányzatoknál a döntés

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 13. 12:29

A szakmai szervezet eljuttatta a döntéshozóknak a rövidtávú lakáskiadásról szóló, a megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében megoldási lehetőségeket is felvázoló összefoglaló tanulmányát.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) 2015 óta foglalkozik a rövidtávú lakáskiadás megjelenésével, készít évente elemzést annak turizmusra, desztinációra gyakorolt hatásairól, egyeztet a döntéshozókkal a hazai és nemzetközi szabályozási környezetről, az egyenlő versenyfeltételek kialakításának lehetőségeiről.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló, 239/2009. Korm. rendelet 2020. évi módosítása önkormányzati szinten lehetővé tette a kiadható napok számának korlátozását, de nem ez az egyetlen megoldás az egyensúlyhelyzet megteremtésére a lakóközösségekkel és a piac többi szereplőjével – tájékoztatta szerkesztőségünket a szakmai szervezet.

Az MSZÉSZ 2015 óta készít elemzéseket a rövidtávú lakáskiadásról

Fotó: 123rf.com

Az MSZÉSZ a rendeletmódosítás után munkacsoportot hozott létre a több éves elemzések összefoglalására, a legfrissebb nemzetközi jó példák felkutatására. A munkacsoport vezetője, Kollin Gergely (korábbi vezető: Nagy-Szász István) hangsúlyozta: a nagyközönség által csak „airbnb"-ként ismert szálláshelytípusra szükség van Budapesten, főleg a nyári, hátizsákos turistákkal teli időszakban. Viszont az országimage, az egyenlő versenyfeltételek, a helyi lakosok védelme érdekében fontos az önkormányzatok felelősségteljes döntése, a megfelelő szabályozási környezet kialakítása.

A döntéshozók (az V., VI., VII. és VIII. kerületi önkormányzatok) részére eljuttatott összefoglaló anyag megtalálható az MSZÉSZ weboldalán.