MSZÉSZ-állásfoglalás
a cafeteria változásáról

Forrás: turizmus.com

 2018. június 21. 14:26

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége állásfoglalást adott ki a 2019. évi költségvetés cafeteriát érintő változásairól.

A 2019. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvények előterjesztésében megfogalmazott egyik lényeges változás, hogy az eddigi cafeteria- rendszer várhatóan jelentős mértékben átalakul. A legtöbb elem kedvezményes adózása megszűnik, viszont változatlanul megmarad a SZÉP-kártya, amit az MSZÉSZ örömmel vett tudomásul.

Ennek oka, hogy a SZÉP-kártya meghatározó szerepet játszik belföldi turizmusunkban – többek között a kereskedelmi szálláshelyek –, a szállodák forgalmában. Ezt igazolja, hogy 2017-ben a magyarországi hotelekben a vendégek több mint 17 milliárd forintértékben fizettek SZÉP-kártyával, ami – a döntően vidéki, családi tulajdonban levő, kkv formában működtetett – panziók, szállodák belföldi szállásdíjbevételének közel 20%-át tette ki.

A SZÉP-kártya meghatározó szerepet játszik a belföldi turizmusban

Fotó: pixabay.com

A SZÉP-kártya az évek alatt a munkavállalói oldalon elfogadottá és a rekreációt középpontba állító juttatási elemmé vált, a családok kikapcsolódását, pihenését szolgálja. A munkáltatók évről évre magasabb összeget írtak jóvá a kártyákon, annak kedvező kezelési költsége nem terhelte a hazai tulajdonú vállalkozások gazdálkodását.

A SZÉP-kártya 2011. évi bevezetése óta tapasztalt, turizmusunkban történő folyamatosan növekvő felhasználása idén sem állt meg. Január-április között ennek nagysága 4,5 milliárd forintot tett ki szállodáinkban, ami 5,6%-kal több a múlt évinél. Az MSZÉSZ arra számít, hogy 2018-ban ismét rekordot ér el a SZÉP-kártyával történő fizetés a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.