MSZÉSZ-állásfoglalás a SZÉP-kártyáról

Forrás: turizmus.com

 2016. április 22. 14:01

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége állásfoglalást adott ki a SZÉP-kártya esetleges megszűnésével kapcsolatosan, melyet az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk.

"A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tagszállodái, de az egyéb kereskedelmi szálláshelyek – panziók, ifjúsági szálláshelyek, kempingek, falusi szálláshelyek, vendéglátó üzletek – tulajdonosai, üzemeltetői aggodalommal figyelik azokat az elmúlt hetekben megjelent híreket, amelyek arról szólnak, hogy a SZÉP – Széchenyi Pihenő – kártya esetleg megszüntetésre kerül.

Az MSZÉSZ ezzel kapcsolatban a következőkre hívja fel a döntéshozók figyelmét:

-      A SZÉP kártya – amit azzal a céllal hoztak létre, hogy elősegítse a hazai lakosság pihenését, regenerálódását,a belföldi turizmus fejlődését,hazánk jobb megismerését– 2012. évi bevezetése óta maradéktalanul betöltötte szerepét.

-      A SZÉP kártya tulajdonosok vendéglátó szolgáltatásokra, szállodákban, panziókban, egyéb szálláshelyeken történő nyaralásra, pihenésre, fürdők igénybevételére, kulturális programokra, stb. 2012-ben 44,3 milliárd Ft, 2015-ben pedig már 83 milliárd Ft értékben költöttek, azaz három év alatt a SZÉP kártya költés közel duplájára emelkedett.

-      A szállodákban elköltött összeg a hotelek belföldi szoba-árbevételének az elmúlt években 24-25%-át tette ki.

-     2016 első két hónapjában – amikor a hazai SZÉP kártya tulajdonosok száma már meghaladta az 1,3 milliót – ennek felhasználása a hotelekben 21%-kal múlta felül a 2015. január-februárit.

-     A magyar vendégek pihenésre, kikapcsolódásra elsősorban a vidéki – döntően hazai kkv vállalkozások tulajdonában levő – hoteleket vesznek igénybe. Ezt igazolja, hogy a belföldi szállodai vendégéjszakák 90%-a a fővároson kívüli szállodákban realizálódik.

-     Abban az esetben, ha azok a hírek valósnak bizonyulnak, amely szerint a SZÉP kártya 2017-től megszűnik, a fenti – az elmúlt években állami, európai uniós támogatással létrehozott – szállodák fenntarthatósága, továbbélése, s az ezekben levő munkahelyek jelentős részeveszélybe kerül. Ez annál is inkább így van, mert a vidéki hotelek vendégkörének átlagosan 70%-át a hazai vendégek, s csak 30%-át képezik külföldiek.

-     A SZÉP kártya bevezetésének előnyei között meg kell említeni, hogy hozzájárult a turisztikai szezon meghosszabbításához, fehérítette a gazdaságot, a segítségével emelkedő forgalom eredményeként növelte az önkormányzatok IFA bevételét, ami a helyi, a térségi turizmus marketingjének forrásait bővítette.

-     Általános vélemények szerint amennyiben a SZÉP kártya helyett kedvezményes adózással készpénz juttatás kerül bevezetésre, azt nagy valószínűséggel nem elsősorban nyaralásra, hosszú hétvégék hazai hotelekben történő eltöltésére fordítják, hanem a mindennapi kiadásokra, s amennyiben mégis nyaralásra, akkor azt, megtehetik külföldön is.

Mindezek alapján a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének az a javaslata, hogy a SZÉP kártyát a jelenlegi szabályozás, feltételek szerint működtessék tovább. Meggyőződésünk, hogy ez egyaránt a magyar lakosság, a hazai, főleg vidéki, mikro-, kis- és középvállalkozások által üzemeltetett hotelek, vendéglátóüzletek, stb. s a nemzetgazdaság érdeke."

Budapest, 2016. április 22.