MSZÉSZ Balaton: több mint 100 résztvevő

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 26. 18:56

A Danubius Health Spa Resort Hévíz volt a házigazdája az MSZÉSZ balatoni régióülésének, amelyen rekord részvétel mellett zajlott a tanácskozás és a régiós tisztújítás.

Ahogyan a Nyugati Régióban, a Balatonnál is új régióvezetőt és új régióvezető-helyetteseket választottak a szállodások. A következő ciklusban a régióvezető Rádóczy Andrea (Hotel Silverine Lake Resort, igazgató), első helyettese Szijártó Csaba (Hotel Marina Port, igazgató), második helyettese Müller-Pápai Zsuzsa (NaturMed Hotel Carbona, igazgató).

Az ülésen az aktuális ügyekről is szó esett, melyekről az MSZÉSZ nyugati régióüléséről közzétett tudósításunkban is beszámoltunk. Kovács István leköszönő főtitkár sikertörténetként említette a vendéglátás áfájának csökkentését, mint mondta, ezt már a számok is igazolják. Szállodai teljesítmény A főtitkár a szállodaipar országos és régiós teljesítményét elemezte a KSH adatai alapján.

Balról jobbra Baldauf Csaba, Könnyid László és Kovács István

Fotó: turizmus.com

A régióban január-júliusban 1,9%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, a foglaltság 1,3%-kal emelkedett, a bruttó átlag szobaár minimális csökkenést mutat (részben a tavalyi FINA miatti magas bázis okán), a REVPAR +2%-os bővülést mutatott. Igaz, a négycsillagosoknál az utóbbi mutatóban csaknem 8% volt a csökkenés. A vendégéjszakákból 27%-kal részesedett Hévíz, 17%-kal Zalakaros 13%-kal Siófok és Balatonfüred. Az átlagár ezen városok közül csak Siófokon emelkedett. A REVPAR Balatonfüreden volt a legmagasabb (+4,4%), Siófok a második, jelentős növekedéssel. A szállodák beszámolói alapján elmondható: a régióban vendégszámban és vendégéjszakában – a telt házas nyár ellenére – nem feltétlenül könyvelhettek el jelentős bővülést, ugyanakkor árbevételben sok helyütt 10 százalék körüli növekedést tapasztaltak, sőt, volt ahol ennél is magasabbat.

Jellemző a régióban a szlovák és a cseh vendégek számának ugrásszerű növekedése, ugyanakkor Hévízen több hotel is panaszkodott az orosz vendégek elmaradásáról, ami helyenként 3000 körüli vendégéjszaka kiesését jelentette. Megjelentek viszont a régióban a kínai vendégek, kihívás elé állítva a szállodákat a kulturális különbségek áthidalását, kiküszöbölését illetően.

Az első sor szélén Nagy Rita, a Danubius Health Spa Resort Hévíz igazgatója, mellette Gaál Miklós, az MSZÉSZ új főtitkára

Fotó: turizmus.com

Fejlesztéseket szinte mindenütt terveznek, igaz, sok helyütt ezt saját erőből és bankhitelből kell majd finanszírozni. Néhányan elmondták ugyanis, hogy a hosszas, reményteli várakozást követően végül nem jutottak támogatáshoz. Ezek a szállodák kérték az MSZÉSZ-t, tolmácsolja kérésüket, hogy megismerhessék a sikertelenségük okait. Mások azt is felvetették, hogy egy jövőbeni, másik pályázat megírásakor segítség lehetne, ha megismerhetnék azokat a pályázatokat, amelyek most sikert értek el.

A fejlesztések közül néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

  • a veszprémi, 22 éves Villa Medici eddig 6 szobát újított fel, a többi 20 felújítása is megtörténik 2019-ben;
  • a hévízi Lotus Therme új lakosztályokat alakít ki és felújítja a meglévőket;
  • a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort a konyha, a lobby és az étterem, illetve 30 szoba felújítását tervezi;
  • a Hotel Karos Spa januárban elkezdi 3 szint 144 szobájának a felújítását;
  • a Palace Hotel Hévíz tapétázást, szőnyegezést, étterem átalakítást, kisebb szobafelújításokat hajt végre; a Hotel Napfény Zalakaros külső felújítást tervez, illetve napelem parkot alakít ki;
  • a NaturMed Hotel Carbona bővíti a wellness-t és felújítja az étteremhez kapcsolódó télikertet, valamint apartmanházakat épít saját területén;
  • a Kolping Hotelben a fogadóépület felújítását, a kinti vizes részek korszerűsítését és bővítését, burkolatok, bútorok cseréjét, kisebb szobafelújítást tűztek ki célul.

A társult tagok standjai

Fotó:  turizmus.com

Az ülésen a Szallas.hu előadója a portálnál realizált foglalások alapján elemezte a régió szállodai teljesítményét, ahol Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Zamárdi szerepel az élen.