MSZÉSZ Budapest: brand, biztonság, airbnb

Forrás: turizmus.com

 2017. március 09. 19:43

Bár a legfontosabb programpont a régió tisztségviselőinek megválasztása volt, a szervezők a tőlük megszokott módon idén is kreatív programot állítottak össze a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióülésére.

A Mercure Budapest City Centerben, március 9-én megtartott ülésen tisztújítás tekintetében váratlan eredmény ugyan nem született, de ezt ebben az esetben senki sem bánja. Újraválasztották tisztségében Kollin Gergely régióvezetőt és Fáska Gábor, illetve Márics József régióvezető helyetteseket. A három összeszokott szakember az elmúlt két évben már bizonyította, mennyire jó és gyümölcsöző a közös munkájuk, számos kreatív és innovatív kezdeményezés fűződik a nevükhöz.

Ezúttal is több kedves ötletet is belecsempésztek a délutánba, kezdve azzal, hogy a hölgyeket marcipán szívecskékkel köszöntötték, egészen addig, hogy a jelenlévők egy online felületen valós időbe is feltehették kérdéseiket az előadóknak.

Az összeszokott csapat: Márics József, Kollin Gergely és Fáska Gábor

Fotó: MSZÉSZ

A régió tagjai jelöléseket tehettek az országos tisztségekre is, az eredmények az utolsó, március 14-i kecskeméti régióülést követően válnak publikussá.

A Mercure Budapest City Center látványos, finom, ráadásul egészséges büféebédjét követően csaknem száz szakmabeli vetette bele magát a munkába, a terem szinte megtelt.

 

Szállodai mutatószámok, forró témák

Kovács István főtitkár a budapesti mutatószámokat elemezte, kiemelve, hogy bár szépen teljesített a főváros, európai viszonylatban még van mit behozni. 2016-ban Budapesten 19 341 szoba állt rendelkezésre, ami 1,2 százalékos kapacitásbővülést jelentett. Ez a trend nem is áll meg, sőt, 2020-ig 15 százalékkal nő a szállodai kapacitás. Az idei nyitó házak között van két The Three Corners Hotel, egy négycsillagos 60 szobával, és egy háromcsillag superior minőségű, 44 szobával, továbbá nyit egy 100 szobás ház az Akadémia utcában is.

A belföldi vendégéjszakák száma 11,4, a külföldieké 5,2 százalékkal emelkedett tavalya fővárosban, a bruttó szobaár 6,5, a RevPAR 9,3 százalékkal. A küldőpiacok közül kiemelkedett Kína (+35%), Izrael (+20%) és Spanyolország (+8,9%), az első három küldőpiac az Egyesült Királyság, az USA és Németország voltak.

Könnyid László a forró témákat összegezte

Fotó: MSZÉSZ

Bár a számok impozánsak, nem szabad elfelejteni, hogy európai összehasonlításban van még hova fejlődni - emelte ki a szakember.

Könnyid László alelnök a hoteleket érintő, aktuális "forró témákat" gyűjtötte csokorba. Ilyen például a legionella ellenőrzésekkel kapcsolatos új, januárban életbe lépett ÁNTSZ-állásfoglalás, a kötelező energiaaudittal kapcsolatos tudnivalók, vagy a díjköteles filmek kedvezőbb áron elérhető vetítéséért folytatott tárgyalássorozat.

Az alelnök kiemelte: a szövetség tisztújító közgyűlésére március 21-én kerül sor, már az új elnökség feladata lesz a áfacsökkentéssel kapcsolatos további lobbitevékenység, illetve folytatják az egyeztetéseket a Magyar Turisztikai Ügynökséggel is a pályázati lehetőségekről, a versenyképesség fenntartása, javítása érdekében.

 

Budapest menő

Legalábbis ez lehet a konklúzió leegyszerűsítve azok után az előadások után, amelyek más-más szempontból állították reflektorfénybe a fővárost. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Ügyvezetője a Budapest brandrről beszélt, és azokról a különleges adottságokról, jól márkázható termékekről, szolgáltatásokról, sajátosságokról, amelyek miatt Budapest már önmagában is egy brand, értéket képvisel és színes, vonzó üzenetet hordoz magában.

Molnár Szabolcs, a TEK munkatársa a nagy sportrendezvények biztonságáról, a biztonság megteremtésének szempontjairól beszélt röviden, ám annál nyitottabban.

Szinte teltházzal zajlott az MSZÉSZ budapesti régióülése

Kollin Gergely

Kollin Gergely pedig bátyjával, Kollin Andrással folytatott irányított párbeszédet az Airbnb-ről, új aspektusból. András ugyanis építészettel, belsőépítészettel foglalkozik, és maga is az Airbnb-zők népes táborát erősíti. A jelenlévőknek elmesélte tapasztalatait egészen a felújítástól kezdve, a költségeken át az üzemeltetési kérdésekig. Megtudhattuk például, hogy érdemes üzemeltetővel pörgetni ezeket az ingatlanokat, és már a felújításnál is figyelembe kell venni az ő szempontjait is. Egy jó vendéglátó nemcsak a kulcsot adja oda, hanem rögtön programokat, helyszíneket, látnivalókat is ajánl személyes tapasztalatai alapján, illetve érdekes információ az is, hogy a bevételeknek a rezsit leszámítva is mintegy 40 százalékát elviszik a költségek és az adók.

Antalóczy Györgyné fontos adózási változásokra hívta fel a figyelmet a tőle megszokott élvezetes, szórakoztató formában. Mint a jelenlévők számára is kiemelte, a Turizmus Kft. kiadásában ezek meg is jelentek nemrégiben, az Adó & Jog 2017 című kiadvány ingyenesen megrendelhető a szerkesztőségben ITT.

A szövetség március 21-i közgyűléséig még két régióülés van hátra, az alábbiak szerint:

  • március 13.: Dél-dunántúli régió – Komló-Sikonda, Ambient Hotel
  • március 14.: Dél-alföldi régió – Kecskemét, Four Points by Sheraton Hotel

Ínycsiklandó és egészséges ebéddel várta a résztvevőket a Mercure Budapest City Center