MSZÉSZ Budapest: sportfőváros, munkaerő, F&B és NTAK

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. április 16. 18:09

A tavaszi régióülések sorában, annak kellős közepén ülésezett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Budapesti Régiója.

Az esemény hagyományosan nagy figyelmet kap, a társult tagok közül például negyvenen állítottak ki a Novotel Budapest City Hotelben, április 16-án. Az előadások előtt Kollin Gergely régióvezető köszöntötte a megjelenteket.

Kollin Gergely

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Tamás

Impozáns számok, átrendeződés és aktualitások

Flesch Tamás elnök köszöntőjében néhány figyelemre méltó számra mutatott rá. Budapesten 2008 és 2018 között a szobakapacitás csaknem 23 százalékkal nőtt, ezen belül az elmúlt 5 évben 3,8 százalékkal, az elmúlt 1 évben 1,4 százalékkal. Ennek ismeretében kiemelkedő, hogy 2018-ról 2019-re 6,6 százalékos ez a szám, csak idén 12 hotelben 1900 új hotelszobát adnak át, és 2020 és 2021 is hasonló dinamikus bővülést hoz. Mint az elnök fogalmazott: a hoteleknek egyetlen esélyük marad versenyben maradni, ez pedig a minőség, infrastruktúrában, szolgáltatásban, szervizben egyaránt.

Az évkezdetről szólva azt emelte ki, hogy átrendeződést mutatnak a számok, ami részben szándékos is, hiszen nem annyira a mennyiség, sokkal inkább a minőség és a magasabb bevételek növelése ma a cél. Ennek megfelel, hogy január-februárban a szobaár 5,6 százalékkal emelkedett, a REVPAR pedig 5,1 százalékkal.

Flesch Tamás

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Tamás

Flesch Tamás az aktualitások között említett többek között egy izgalmas, most induló kutatást, amelyet az Eonnal közösen végeznek energiatakarékosság témában. Felmérésben gyűjtötték össze azt is, mi lehetne a vidéki, kisebb hotelek képzésének a témája, a legtöbben az online marketing és közösségi média terén szeretnének fejlődni. Hat helyszínnel elindul a séfképzés, illetve szintén érdekes kezdeményezés, hogy – a kisebb, független házak segítésére – sztenderdeket dolgoznak ki a reggelire, a Metróval közösen. Rokon téma, hogy a szövetségen belül küszöbön áll az F&B szekció felállítása.

Mi újság Budapesten?

A reggelt Budapest bemutatkozása kezdte, amelyen Kamuti Jenő világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívó, orvos, sportvezető tartott rövid előadást a sport fontosságáról és Budapest idei Sportfőváros címéről.

Kamuti Jenő

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Tamás

Őt Pap Mária, a BRTK turisztikai divíziójának vezetője követte, aki ismertette a fővárosi turizmus aktualitásait, és a BTFK tevékenységének néhány kiemelt elemét. Érdesek törekvés például a Grand Budapest koncepció, mely a turisták időben és térben történő „szétterítését” fogalmazta meg, bevonva például Óbudát, Budafokot, vagy az agglomeráció egyes területeit, mint a Dunakanyar vagy Gödöllő és környéke.

A kulcsprojekteket említve a Liget Projekt hangzott el, mint a Millennium óta megvalósuló legnagyobb komplex városfejlesztés, illetve a Puskás Aréna, amelyet 67 ezer fős kapacitásával év végén vehet birtokba a közönség.

Pap Mária

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Tamás

A BTFK folyamatosan törekszik a széleskörű együttműködésre a vállalkozókkal és a szakmai szervezetekkel, ez az előadás is ennek keretében valósult meg, hiszen a BFTK az MSZÉSZ teljes tavaszi régiós üléssorozatán lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Végezetül a Budapest Kártya újdonságairól hallhattunk izgalmas információkat, mint például a 2018 őszén megjelent Budapest Card 48 Plus prémium termék, amely 4 ingyenes exkluzív szolgáltatást ad a felhasználónak.

X, Y, Z és alfa

Nagy Júlia, az Accor Talent Culture Managere (ami korábban talán a HR-munka lehetett) frappáns előadásban fogalmazta meg az új generációk közti különbséget, és próbált adekvát megoldásokat kínálni az ő motiválásukra, megtartásukra. A jövő szállodás szakembere szerinte nem szakképzett lesz, hanem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek jó szakemberré tehetik. Többek között ilyen például a jó kommunikációs képesség, a tanulékonyság, a jó hozzáállás, vagy a jó nyelvtudás. Ami pedig a leginkább a cégnél tarthatja őket, ha jól érzik magukat a munkahelyükön, folyamatosan kapnak visszajelzéseket a munkájukról és fejlődni tudnak.

Nagy Júlia

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Tamás

Fókusztémák: F&B és NTAK

A délelőttbe két további húzótéma is belefért. Az F&B szállodában betöltött szerepéről rövid pódiumbeszélgetés zajlott Vetlényi Dániel, az ibis Styles Budapest City igazgatójának vezetésével. A résztvevők azt hangsúlyozták: ma, amikor valamivel ki kell tűnni a versenytársak közül, az egyik ilyen lehetőség épp az F&B terület. Mint Gendur András, a La Perle Noire étterem ügyvezetője mondta, ma már nem csak a lokáció-lokáció-lokáció szentháromsága érvényes, de a reggeli-reggeli-reggeli is. Ugyanakkor komoly ez szakmai feladat is egyben, és a megfelelő anyagbeszerzés és árképzés kialakítása is kihívás, hiszen a város is számos vonzó lehetőséget kínál. Ami pedig a szállodai a la carte éttermeknek létjogosultságot adhat, az kizárólag az, ha brandként pozicionálják. Fontos viszont, hogy ez találkozzon a hotel pozicionálásával, és egyformán szegmentálják a vendégeket. Kitértek még a szakképzés felfrissítésének, korszerűsítésének égető voltára is.

A fotón balról jobbra Vetlényi Dániel, Kindornai Attila, a Muzikum Klub üzletvezetője, a Budapest Catering és az All About Streetfood catering cégek társtulajdonosa, illetve Gendur András

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Tamás

A régióülés utolsó előadásaként hangzott el a szállodákat talán leginkább foglalkoztató, NTAK-kal kapcsolatos prezentáció Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért-és vendéglátásért felelős igazgatójának tolmácsolásában.

Az NTAK-ról az MTÜ sokszor és sokhelyütt adott már tájékoztatást az elmúlt időszakban, hiszen a rendszer elkészült és küszöbön áll a bevezetése. A folyamat 2020 januárjára zárul le, addigra körülbelül 44 ezer szálláshely lesz majd a rendszerben az előzetes becslések szerint. A rendszer előnyei ismertek: csökkenti az adminisztrációt, hiszen emberi beavatkozást az adatszolgáltatás nem igényel, dinamikus, naprakész adatokat kínál, egységes lesz és elősegíti a versenyt. Mivel az egyes adatsorokat vizualizálják is, aki ügyesen használja, az üzletmenethez, üzleti döntésekhez is számos hasznos információt és trendet ki tud nyerni belőle.

Szabó Áron

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Attila

A szállodai PMS-rendszerek szükséges fejlesztései már a célegyenesben tartanak, így a szállodák már július 1-jétől elkezdik az online adatszolgáltatást, őket októberben a panziók, 2020. január 1-jétől pedig az egyéb szálláshelyek, kempingek és üdülőházak követik. A regisztrációs folyamatról elhangzott: egy egyszerű online regisztrációról van szó az ügyfélkapun keresztül, ahol a szolgáltató, a szálláshely és a felhasználók adatait szükséges megadni a megfelelő jogosultságokkal.

A tavaszi régióülések sorában, annak kellős közepén ülésezett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Budapesti Régiója

Fotó: MSZÉSZ/Kovács Attila