Fókuszban az energiahatékonyság és a fenntarthatóság az MSZÉSZ dél-alföldi régióülésén

Forrás: turizmus.com

 2023. október 19. 16:13

Október 18-án a Hunguest Hotel Forrás Szeged konferenciatermében zajlott az MSZÉSZ dél-alföldi régióülése.

20 szálloda és 40 társult tag képviselői érkeztek a helyszínre, hogy megosszák az elmúlt hónapok tapasztalatait, beszélgessenek az operatív működést érintő kihívásokról, megoldási lehetőségekről.

A programot Gál István, az Aranyhomok Business-City-Wellness Hotel igazgatójának, a dél-alföldi régió vezetőjének köszöntője nyitotta, amelyben ismertette a térség legnépszerűbb turisztikai célpontjait és néhány érdekes adatot Szeged, Kecskemét és Gyula településekkel kapcsolatban.

Élénk érdeklődés követte a prezentációkat

Fotó: MSZÉSZ

Az MSZÉSZ tagszállodái a vendégéjszakák alapján egyhangúlag mozgalmas nyárról számoltak be, beleértve a május és október közötti teljes időszakot. Elmondásuk szerint, a foglaltsági adatok legalább azonosak, de jellemzően magasabbak voltak, mint a tavalyi évben.

A kihasználtságot tekintve, az év vége minden szálloda számára kihívást jelent, többen javasolták a különleges akciók meghirdetését.

Minden kollégát foglalkoztat az a kérdés, hogy a következő időszakban, az árazás milyen ütemben tudja követni az inflációt. A belföldi vendégekre építő szállodáknál ez nagyobb kihívást jelent, mint a jelentősebb külföldi vendégforgalommal rendelkezőknél.

Energiahatékonysági témában, Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemét igazgatója, az MSZÉSZ alelnöke moderálásával kerekasztal-beszélgetésen vett részt Csábi Mihály a Grand Hotel Glorius igazgatója, Szabó Éva a Barack Thermal Resort igazgatója, valamint Simon István az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) szakértője.

Balról jobbra: Simon István, Szabó Éva, Csábi Mihály és Juszkó Anita

Fotó: MSZÉSZ

Feltűnő volt, hogy a szállodákban milyen jelentős fenntarthatósági törekvéseket és költségcsökkentési megoldásokat indítottak el az elmúlt időszakban. Több helyen sor került elektromos autótöltők és napelemek telepítésére, a termálvíz által termelt hő hasznosítására, és a nyitvatartási idők racionalizálásra. Abban a témában, hogy a vendégeket hogyan érdemes bevonni „zöld projektekbe” itthon még gyerekcipőben járunk, de hasznos lehet külföldi mintákra támaszkodni.

Jebelóczki Richárd a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. képviseletében a munkavállalói felelősségbiztosítások jelentőségét és a biztosítási limitek beállításának fontosságát hangsúlyozta előadásában.

A harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása köré szervezett kerekasztal-beszélgetés során Anfer Tamás, a Service Flow Kft. szakértője, Gál István, az Aranyhomok Business-City-Wellness Hotel igazgatója és Nagy Róbert, a Granada Konferencia Wellness és Sport Hotel vezetője arról fejtették ki véleményüket, hogy milyen előnyökkel jár a különböző nemzetiségek foglalkoztatása, és hogyan érdemes segíteni HR szempontból a személyzetbe való beilleszkedésüket.

Balról jobbra: Anfer Tamás, Juszkó Anita, Nagy Róbert és Gál István

Fotó: MSZÉSZ

A programot Juszkó Anita, MSZÉSZ alelnök beszámolója zárta a szervezet aktuális lobbitevékenységeiről, következő eseményeiről és a hamarosan kiírásra kerülő pályázatairól.