MSZÉSZ Dél-Alföld: tisztújítás, jog és adó

Forrás: turizmus.com

 2018. október 14. 12:52

A napokban Szegedre érkezett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének régiós üléssorozata, ahol tisztújítás zárta le a félnapos tanácskozást.

A régiós szavazás eredményeként megerősítették régióvezetői pozíciójában Juszkó Anitát, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont üzemeltetési igazgatóját, illetve két régióvezető helyettest is választottak. Az egyik helyettes Gál István, az Art Hotel Szeged igazgatója lett, a másik –az országos logika szerint a vendéglátás területét is bevonva a vezetésbe -  Balla Máté, a Kapca Café & Bistro Szeged tulajdonosa.

A régió szállodáinak teljesítményét Kovás István főtitkár elemezte. Dél-Alföld jó teljesített, a külföldi vendégéjszakák száma 9,7, a belföldieké 9%-kal emelkedett, illetve a foglaltság is 9% körüli növekedést mutat a KSH adatai szerint. A bruttó átlag szobaár is emelkedett, ami azt eredményezte, hogy a RevPar 16,4%-os emelkedést mutat, ezen belül a háromcsillagosok 28,9, a négycsillagosok 11,7%-kal bővültek.



A vendégéjszakákból Szeged 25, Gyula 23, Kecskemét 14%-kal részesedett, ám a RevPar a legnagyobb mértékben,csaknem 30%-kal Kecskeméten emelkedett.

A régióban a tagszállodák 58%-ka minősített a Hotelstars Union rendszerben.

A szegedi ülést Antalóczy Györgyné és Salamon András előadásai színesítették, adózási tanácsokról és jogszabályváltozásokról hallhattak a jelenlévők, az előadóktól már megszokott, gyakorlatias és közvetlen stílusban.

Az ülésen az aktuális ügyekről is szó esett, melyekről az MSZÉSZ korábbi  régióüléseiről közzétett tudósításunkban is beszámoltunk.