MSZÉSZ Dél-Dunántúl: adóügyek, Z generáció és best practice

Forrás: turizmus.com

 2017. március 13. 19:42

A korábbi évek tapasztalatait nézve kiemelkedő volt a részvétel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének dél-dunántúli ülésén: nemcsak a társult tagok képviseltették magukat szép számban, hanem a régió szállodái is.

A hotelek kiemelkedő tavalyi évről számoltak be, s bár még nem látszik pontosan ennek az évnek az alakulása, a legtöbb szálloda optimista. Igaz, minden viszonylagos, ha a válság előtti évek eredményeit vesszük figyelembe.

 

Kisebb-nagyobb fejlesztések régiószerte

A legtöbb szálloda kisebb-nagyobb mértékű fejlesztésekről is beszámolt. A régióülést vendégül látó Ambient Hotel & Aroma Spa például 2015 óta különtermeket alakított ki, melyeket egyre több rendezvény választ helyszínéül, kicserélte a konyhai légtechnikát és a külső medence használhatóságát is 3 hónappal kitolták, aminek köszönhetően 2016-ban a GOP megháromszorozódott. Ehhez hozzájárult a dinamikus árazás is, amelyre időközben áttértek. Terveik között bowlingpálya építése szerepel.

A Crocus Gere Bor Hotel 150 férőhelyes teraszt hoz létre idén és szobafelújításokat is tervez, de fejlesztéseket tervez a mohácsi Szent János Hotel is. A Hotel Makár Sport & Wellness túl van légtechnikájának teljes felújításán, idén a 3 csillagos szobák felújítása lesz terítéken. A Hotel Kardosfa wifihálózatot épített ki, melyhez új kábelezés is kellett, valamint légkondicionálását fejlesztette, az Adél Hotel parkolót alakít ki egy közeli telken, Pécs belvárosában. Kisebb, de folyamatos a bővítés a Puchner Kastélyhotelben is, amely szobaszámát is növelné a jövőben, a Fordan Hotel homlokzatát szeretné idén felújítani pályázati forrásból. A Palatinus Hotel nyílászárócseréket és padlószőnyegcserét hajtott végre.

A szállodák észrevételeik között említették, hogy a foglaltság megtartása, emelése mellett cél az átlagár növelése, a jó munkaerő felkutatása és megtartása, és szeretnék, ha a térség ismertsége, marketingje erőteljesebb lenne.

A hotelek beszámolóit követően, mint egy összeszokott jókedvű baráti társaság, úgy adták egymásnak a stafétát a társult tagok képviselői, akik könnyed, humoros hangvételben kínálták portékáikat a megjelenteknek.

Baráti hangulatú régióülés az Ambient Hotel & Aroma Spa-ban

Fotó: turizmus.com

 

Adó és munkaerő

Az előadások a szakmát mostanában leginkább érdeklő témák körül bontakoztak ki. Antalóczy Györgyné a legfrissebb adóváltozásokat összegezte, amelyek között felmerült például, hogy vajon milyen tevékenység, s ezáltal mikor milyen adózás alá esik a hotelben működő bár, vagy a külső üzemeltetőnek bérbe adott étterem.

Komlósi Gabriella, az Accor Hotel Talent & Culture Managere (mely a korábbi HR-menedzser megnevezése a cégnél) tartott érdekes előadást arról, hogy milyen új szempontok alapján választják ki a munkaerőt, és mi mindent tesznek a jó munkaerő megszerzéséért, elkötelezéséért, megtartásáért. Kitért az Employer Branding jelentésére és fontosságára, illetve arra az új szemléletre, amelyet a változó igények és habitus megkövetel a munkáltatóktól.

Fontos szemléletbeli változásról tanúskodott Schmidt Ferenc, a Crocus Gere Bor Hotel igazgatójának előadása is. A szövetség felkérésére arról beszélt, hogyan vezesse a szállodát úgy, hogy a vendég, a dolgozó s a tulajdonos is egyformán elégedett legyen. A szakember azon túl, hogy felsorolta és bemutatta a vendégelégedettség mérésének formáit és eredményeit, kitért arra is, hogy legalább ilyen fontosnak tartja a munkaerő megbecsülését és munkahelyi közérzetének javítását, a csapat összekovácsolását például közös programokkal, rugalmassággal, a stresszfaktorok szűkítésével. Nem véletlen, hogy minimális a fluktuáció a hotelben.

 

Számok, aktualitások és régi-új elnökség

Kovács István főtitkár a régió eredményeit mutatta be számokban. Ebből kiderült, a belföldi vendégéjszakák száma 7,5, a külföldieké 1,2 százalékkal nőtt tavaly, a szobaár 4,5, a RevPAR 9,3 százalékkal emelkedett. Kiemelkedő volt a bővülés a környező országokból, Csehországból +18, Szlovákiából 49,5, Romániából 32,7, Lengyelországból 28,5 százalék. Kiemelkedő volt még az emelkedés az Egyesült Királyságból, ez szintén megközelítette a 19 százalékot.

Könnyid László

Könnyid László alelnök az aktuális szövetségi ügyekről beszélt, mint a legionella-ellenőrzések, a kötelező energiaaudit, vagy a tárgyalás az MPLC-vel a kedvezőbb jogdíjakért.

Mint említette, a szövetség elnöksége egyelőre a március 21-i tisztújítás előkészítésére koncentrál, ám utána valamennyi témát felgöngyölítik, és fókuszban tartják az áfa és az oktatás ügyét is.

A régióülés a tisztviselők újraválasztásával zárult. A régió vezetője Schmidt Ferenc maradt, helyettesei Kovács Tibor és Szemerjay Viktória.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének utolsó, dél-alföldi régióülése március 14-én Kecskeméten lesz.