MSZÉSZ-közgyűlés: digitális megoldások és innovációk

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. november 27. 17:32

Chatbotról, online marketingstratégiai tervezésről, az EU online disztribúciós ajánlásairól, digitális concierge-ről, éttermi online jelenlétről és beszállítói innovációkról is szó esett az MSZÉSZ közgyűlésének szemináriumi napján Siófokon.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közgyűlésének első napja nagy számú résztvevővel és a társult tagok szokottnál is látványosabb megjelenésével zajlott a siófoki Hotel Azúrban.

Flesch Tamás MSZÉSZ-elnök röviden köszöntötte a jelenlevőket

Fotó: turizmus.com

Flesch Tamás elnök rövid köszöntője után Bogár Zoltán, a Digitális Szekció vezetőjének moderálásával elsősorban digitális témák szerepeltek terítéken. A szekcióvezető nemrégiben részt vett a HOTREC disztribúciós workshopján, az ott elhangzottakról részletesen beszámolt. Elmondta. elfogadtak nemrég egy online disztribúcióra vonatkozó uniós irányelv gyűjteményt, amely jövő nyártól például az OTA-k életét is szabályozza.

Kitér más mellett arra is, hogy közzé kell tenni a ranking alapelveket, illetve a teljes üzletszabályzatnak transzparensnek kell lennie.

Bogár Zoltán digitális témákról beszélt

Fotó:  turizmus.com

Szintén fontos témaként tárgyalták a paritás kérdését, Svédország, Németország és Olaszország példái alapján. Ezekben az országokban tettek néhány éve lépéseket a teljes árparitás felszámolására, ám a jelek szerint a szűkített paritás klauzura sem hozott minden fél számára elfogadható eredményeket, és enyhe visszarendeződés jelei mutatkoznak.

Több előadás is foglalkozott a cégek online jelenlétével. Akár szállodákról, akár éttermekről beszélünk, a jelek szerint nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos, hogy az egyes felületeken milyen üzenettel, megjelenéssel vagyunk jelen, és milyen stratégia mentén.

Kelemen Attila, az AkomoAds ügyvezetője az online stratégiai tervezés fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá kitért olyan kulcsfeladatokra is, mint a markertingszemlélet, a USP kiválasztása, a SWOT-analízis szempontjai, a remarketing, a social media átgondolt használata, a vendégmarasztaló stratégiák alkalmazása, vagy a generációs marketing.

Az MSZÉSZ közgyűlései rendszerint a találkozások konferenciái is

Fotó: turizmus.com

Deliága Ákos, a Talk-A-Bot cég alapító ügyvezetője a chatbotok előnyeibe adott betekintést, felsorolva, milyen helyzetekben és funkciókra alkalmas ez az eszköz. A költséghatékony digitális megoldás a vendégfogadás teljes folyamatát végigkísérheti, és olyan eszközt is fejlesztettek már, ami a munkavállalókkal teszi gördülékenyebbé a kommunikációt.

A Screbo az MSZÉSZ-szel közös, online értékesítési csatornák használatáról szóló felmérés eredményeit ismertette, illetve bemutatta digitális concierge platformját. A rendszerbe egyénileg, szállodára szabva betölthető minden információ a szállodáról, szolgáltatásokról, de feltölthetők a város programjai, látnivalói, illetve upsellingre, rendezvényinformációk célba juttatására, vagy in-house visszajelzések kezelésére is kiváló.

 

A vendéglátás aktualitásai

A délutáni blokkban a vendéglátás izgalmas aktualitásai kerültek elő, Gendur András, a La Perle Noire étterem tulajdonosának, az MSZÉSZ Éttermi Szekció vezetőjének moderálásával. Fónyad Orsolya, az Arteregó ügyvezetőjének előadásában részletekbe menően hallhattunk ötleteket és hasznos tippeket az éttermek online és social médiában való jelenlétéről, de ezúttal sem hiányozhatott a témák közül a foglalkoztatás.

A vietnami munkaerő Magyarországra hozataláról a munkaerő közvetítésével foglalkozó DC Handel Kft. két ügyvezetője, Mai Huynh és Pham Ngoc Chu számolt be. Miután röviden elmondták, melyek a vietnami munkavállalók előnyei és hogyan működik a rendszer, rengeteg kérdést kaptak a közönség soraiból.

A vietnamiak képzettek, szorgalmasak, szeretnek dolgozni

Fotó: turizmus.com

Mint elhangzott, a vietnamiak képzettek, szorgalmasak, szívesen dolgoznak, általában kétévente látogatnak csak haza. Nyelvtanfolyamokra is beíratják őket, illetve angolul kiválóan kommunikálnak. A közvetítő cég intézi a teljes toborzási folyamatot, az utaztatást és minden adminisztrációt, viszont az itt léte során már minden más a munkáltatóra tartozik, amely saját alkalmazásában foglalkoztatja őket. A munkáltatói engedély két évre, a tartózkodási engedély egy évre szól, utána hosszabbítani kell.

Az éttermi online foglalási rendszerekről a Restu képviseletében Szolcsák Anett beszélt. Rövid, foglalási szokásokról bemutatott elemzése után kiemelte, melyek azok a szempontok, amelyek miatt még mindig kevés étterem használja ezeket a rendszereket. Saját rendszerüket bemutatva szemléltette, melyek lennének a rendszer előnyei, és mennyire egyszerű a használata. Szó esett a jövőbeni trendekről is: ilyen például a telefonos foglalások mellőzése.

A napot szekcióülések zárták: adóügyekről, a társult tagi innovációkról, jogról és GDPR-ról, illetve biztonságtudatosságról hallhattak a résztvevők.

 

Innovációs pályázat: eredményhirdetés a második napon

Az MSZÉSZ innovációs pályázatáról Baldauf Csaba alelnök, a zsűri elnöke elmondta: a zsűri (Buczkó János – Accor, Varga Csaba – Danubius Hotels, Pokorádi Sándor – Hunguest Hotels, Fanciscy Gergő – Mamaison Hotels & Residences) igyekezett egységes szempontrendszert kidolgozni. Szerepet kapott az újszerűség, a fenntarthatóság és a hasznosság, az innováció vendégvélemény-növelő hatása, illetve, hogyan segíti a munkaerő hatékonyságát vagy pótlását.

Tizenegy pályázóból négy jutott döntőbe (két pályázó azonos pontszámot kapott), köztük a közgyűlés második napján hirdetnek eredményt.

A többiek a szekcióülésen mutatkoztak be, az alábbi cégek hozták el innovációikat: Assa Abloy Hospitality, Assist Trend, Billerbeck, Peaqplus, Professional Support.

 

Adóügyi szekció: a NAV kiemelten ellenőrzi a turizmust

Az adóügyi szekción Tancsa Zoltán, a Deloitte adó- és jogi tanácsadója sok más mellett elmondta, hogy adóügyekben jogalkotási nagyüzem várható még az év végén, amelyben sok minden változhat, sőt, egyes jogszabályok életbelépése el is tolódhat január elsejéről.

Nem könnyíti a jogalkotók dolgát az sem, hogy a két meghirdetett cél, a gazdaságfehérítés és a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentése, egymással ellentétesen hat.

A NAV adatai szerint mintegy 64 millió adatbeküldést regisztráltak elektronikus számlázóprogramon keresztül, azonban ebből mindössze 34 millió volt a minden szempontból sikeres, a NAV által elfogadható adatszolgáltatás.

Kiemelte azt is, hogy 2020. január 1-jétől Magyarországon is lehetségessé válik a behajthatatlan követelések után már befizetett áfa visszaigénylése. Ugyanakkor arra számítani kell, hogy ezen a területen a magyarországi szabályozás, vagyis az áfa visszatérítés feltételrendszere sokkal szigorúbb lesz, mint az Európai Unió legtöbb tagállamában.

Tancsa Zoltán, Deloitte partner

Fotó: turizmus.com

Szintén elhangzott, hogy a 2020-ban 18%-ról 5%-ra csökkentett szálláshelyi áfa a teljesítés időpontja szerint számolandó, illetve számlázandó.

Végül, de nem utolsó sorban, felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy 2020-ban a NAV-ellenőrzések kiemelt területei között szerepel a vendéglátás, a szálláshelyi szolgáltatás és a turizmus.

Az MSZÉSZ közgyűlései rendszerint a találkozások konferenciái is, ez most sincs másként. A hasznos szakmai információk mellett az informális tapasztalatcsere ezúttal is kiemelt szerephez jut Siófokon ebben a két napban, november 27–28-án.