MSZÉSZ-értékelés a július szállodaforgalomról

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 12. 16:34

A hotelek esetében az összes árbevétel az idei év hetedik hónapjában országos szinten 4,3%-kal, Budapesten 3,8%-kal, a Balatonon 3,1%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 4,6%-kal haladta meg a tavalyi esztendő azonos időszaki adatát.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség elemzéséből kiderül: nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák júliusi teljesítménye kedvező volt a közép-kelet-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) az STR riport szerint.

A hazai szállodák RevPAR mutatója (€ 74,6) második helyen állt Ausztria (€ 82,6) után, Csehország (€ 67,4), Szlovákia (€ 50,1) és Lengyelország (€ 52,7) előtt.

A KSH által publikált adatok szerint az év hetedik hónapjában országos szinten a szállodák szobafoglaltsága 71,7% (–1%), bruttó átlag szobaára 23.614 Ft (+6,6%), bruttó RevPAR mutatója (egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel) 16.928 Ft (+5%) lett.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák júliusi teljesítménye kedvező volt a közép-kelet-európai régióban

Fotó: Pixabay

Idén júliusban a vendégéjszakák száma az összes kereskedelmi szálláshelyen elmaradt a 2018. júliusitól. Ez döntően a külföldi vendégéjszakák visszaesésének volt köszönhető. Az elemzés rámutat, hogy a szállodák esetében volt a legkisebb mértékű ez a csökkenés (összes vendégéj: –1,9%, külföldi véj: –3,6%, belföldi véj: –0,4%).

Az MSZÉSZ emlékeztet: tavaly júliusban rendezték meg a Forma-1 futamot, mely idén augusztusra esett, s ez nagymértékben befolyásolta a budapesti szállodák forgalmát. A vendégéjszakák száma 0,7%-kal csökkent. Az átlagos szobafoglaltság 80,5% (–1,1%), a bruttó átlag szobaár 29 885 Ft lett (+2,6%), a 24 058 Ft bruttó RevPAR mutató pedig 1,1%-kal múlta felül a tavalyit.

 

Dübörgött a SZÉP-kártya

A szállodákban beváltott SZÉP-kártya értéke júliusban 47,1%-kal múlta felül a bázist, s így a szállodákban realizálódó belföldi szállásdíjbevétel 25%-át tette ki. A SZÉP-kártya-felhasználásnak is köszönhetően országos szinten a belföldi vendégek által generált bruttó szállásdíj 6%-kal múlta felül a bázist (Budapesten 15%-kal csökkent, a fővároson kívüli hotelekben 8%-kal nőtt).

Meghatározó küldőpiacaink esetében nem történt jelentősebb változás a vendégéjszakák számát tekintve. Oroszországból (+7,6%), Izraelből (+3,1%) és Kínából (+2,6%) növekedés mutatkozott, melyekből elsősorban a budapesti szállodák profitáltak. A cseh (–10%), a német (–7,4%), illetve a brit (–7,3%) piacról visszaesés történt.