MSZÉSZ és MTÜ a Balatonnál

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 19. 06:54

A Balaton régióban folytatódott az MSZÉSZ szervezésében, az MTÜ meghívásával a szállodaigazgatók közvetlen kommunikációs platformja, igazgatói reggeli és munkaebéd keretében – tájékoztatott a szövetség.
Vezető téma volt a napokban bejelentett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció várható hatása a régió turizmusára, de a két helyszínen helyi témák is terítékre kerültek.

Hévízen Könnyid László MSZÉSZ elnök látta vendégül kollégáit, az azóta országosan elindított munkareggeli alapítóit, a Hotel Európa fit-ben. Az MTÜ oldaláról elfogadta a meghívást Farkas Dávid turizmus stratégiáért felelős vezérigazgató-helyettes, valamint Szabó Áron szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgató.

Papp Gábor polgármester beszámolt a jelenleg is zajló és előkészítés alatt álló városi fejlesztésekről, a Hévíz-Balaton Airporttal kapcsolatos jövő évi tervekről. A kollégák élénk nyári üzletmenetről és erős őszi kezdésről számoltak be, az őszi szünetre viszont még láthatóan nem indult el az élénk foglalás a belföldi piacról. A városban élénk növekedés volt tapasztalható a cseh és izraeli piacról, míg a hagyományosnak számító német és orosz piac a tavalyi évivel közel azonos forgalmat generált az első 7 hónapban. A város turizmusában meghatározó szerepe van a 150 szoba feletti szállodáknak, akik egybehangzóan üdvözölték az MTÜ által korábban bejelentett tervet, amely szerint ősszel várhatóan megjelenik egy pályázati kiírás a 150 szoba feletti szálláshelyek számára.

A hévízi résztvevők

Fotó: MSZÉSZ

Farkas Dávid ismét a megfelelő felkészülésre, a tervezett projektek átgondoltságára hívta fel a figyelmet. A vezérigazgató-helyettes szólt a szakma által még kevésbé ismert, de tavaly október óta elérhető hitelkonstrukcióval, a Kisfaludy Turizmusfejlesztési Hitelprogrammal, ami a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozásában segítheti azon projektek gyors megvalósulását, amelyet pályázati forrás nélkül is, magas előkészítettség mellett, várhatóan mindenképpen megvalósítana az adott szálláshely.
Baldauf Csaba balatoni régióvezető emlékeztette a résztvevőket azokra az őszi eseményre, amelyek Hévízen és környékén kerülnek megrendezésre: az MSZÉSZ balatoni régióülés szeptember 26-án Hévízen, majd a SZÉSZT rendezvény október 17-én Alsópáhokon.

A balatonfüredi résztvevők

Fotó: MSZÉSZ

Balatonfüred és környéke szállodásai ezúttal a Club Tihanyban megtartott üzleti ebéd keretében értékelték vállalkozásaik szempontjából az év legjelentősebb forgalmi időszakát, a nyári turisztikai szezont, valamint az őszi előrejelzéseket. Az eseményt az MSZÉSZ keretein belül, tagszállodák számára szervezte a szövetség, Rádóczy Andrea régió vezető-helyettes szervezésében.
Az értekezleten az MTÜ részéről Gajda Tibor fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettes mellett részt vett Szabó Áron igazgató is. A régióból 16 szálloda köztük Balatonfüred, Balatonalmádi, Alsóőrs, Balatonkenese, Tihany, Tapolca és Veszprém házai képviseltették magukat. Egyöntetűen rendkívül sikeres főszezoni keresletről számoltak be, az elmúlt FINA bázis év ellenére mind a vendégéjszakák, mind az árbevétel terén. A küldőpiacok esetében a német és cseh vendégek száma növekedett jelentősen, míg Balatonalmádiban a kínai csoportos turisták száma is nőtt. A főszezoni átlagárak a kollégák meglátása szerint elérték azt a szintet, amelyen az ár-érték arány még elégedett vendégeket eredményez, az utóbbi 10 év távlatában ez idén volt a legmagasabb. A veszprémi szállodások forgalmára különösen hatott a városban rendezett nagyszabású fesztiválok sora, amely igényt a rendelkezésre álló szobakapacitás esetenként már nem tudott kielégíteni.
A szállodások elmondták, hogy a realizált többletbevételeket a jelentősen, sok esetben irreális mértékben megnövekedett bérigények kielégítésére fordították. A kedvező mutatók ellenére egyetértés volt az üzemeltetés humánerőforrás oldalát érintő folyamatos nehezedésében, amely rövidtávon várhatóan része lesz a teendőknek, az ágazatban tapasztalható szakemberhiányra országos megoldást kell találni - zárul az MSZÉSZ tájékoztatója.