MSZÉSZ-felmérés a migránshelyzettel kapcsolatosan

Forrás: MSZÉSZ

 2015. november 06. 13:39

Az MSZÉSZ mintegy harminc budapesti, s több vidéki szálloda telefonon történt megkérdezésével felmérést készített arra vonatkozóan, hogy a szeptember első felében megjelenő nagyszámú migráns, s a kapcsolatos nemzetközi média visszhang hogyan hatott a szállodák üzletmenetére.

A szállodák véleményét a következőkről kérdezték:

- Csökkent-e az online foglalások volumene az ilyenkor szokásoshoz képest?

- A rendelésállomány alapján a következő 3 hónapban milyen forgalomra számítanak?

- Történt-e MICE üzlet lemondása, meghiúsulása a migráns helyzet miatt erre az évre, illetve 2016-ra?

A megkérdezett szállodáktól kapott válaszok a következőkben foglalhatók össze:

1. Budapesten az első nyolc hónapban tapasztalthoz hasonló tendenciákra, üzletmenetre számítanak az őszi hónapokban is. A szobafoglaltság szeptember-októberben előreláthatólag meghaladja a 90%-ot és november-decemberben is lényegesen magasabb lesz, mint a 2014. évi.

Bár a szállodák általában nem érzékelik, hogy szeptemberben csökkent az online foglalások száma, de a magas foglaltság, rendelésállomány nem is teszi lehetővé, hogy sok új rendelést fogadjanak. Ez egyébként oka lehet az online foglalások mérséklődésének. Csökkentheti az is az online foglalásokat, hogy a folyamatosan teltházas, teltház közeli napok miatt, a szállodák emelik az árakat.

2. Sokan annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az online foglalásoknál általában 3 hét a lead time, azaz nagyjából szeptember végéig, október első hetéig lehet előre látni ezek alakulását. A későbbi időszakara vonatkozóan jelenleg nem értékelhető az interneten érkező foglalások volumene.

Általános vélemény szerint mindezeket figyelembe véve a megkérdezett hotelek nagy része nem érzi az online foglalások alakulásának csökkenését.

3. Ugyanakkor szállodavállalatok, s önálló szállodák részéről is többen elmondták, hogy érezhetően visszaesett a foglalások száma október első, második hetére. Ez különösen olyan hoteleket érint érzékenyen, melyek vendégköre döntően szabadidős utazókból áll, akik interneten foglalnak, amelyeknél nem jellemző a szabadidős csoport, a MICE szegmens megjelenése.

4. A megkérdezett szállodák egyöntetűen sokkal nagyobb forgalmat várnak szeptemberre, illetve a 4. negyedévre is, mint a múlt évi.

Ebben szerepe van a Budapesten lefoglalt nagyszámú konferenciának, MICE rendezvénynek.

5. Öt-és négycsillagos szállodák részéről is jelezték, hogy náluk erre az évre konferenciát, corporate meeting-et lemondtak, illetve 2016-ban nem Budapestet választották a magyarországi bizonytalan helyzet, a negatív sajtóhírek miatt.

Ugyanakkor a BKK szerint semmiféle negatív hatást nem éreznek, lemondás nem történt, sem erre az évre, sem 2016-ra vonatkozóan.

6. Azt is többen elmondták, hogy a bizonytalan vonatközlekedés, Hegyeshalomnál az autópályán történő határátkelés időnkénti felfüggesztése sokakat elbizonytalanít az ideutazásban. Emiatt történnek egyéni lemondások, sok az érdeklődés.

7. Egyes szállodák azt a gyakorlatot vezették be, hogy a nemzetközi sajtóban megjelent hírek miatt, a Budapest állapotáról, a biztonsági helyzetről érdeklődő vendégek tájékoztatására megfogalmaztak egy „egységes megnyugtató választ", amit részben szobafoglalásoknál küldenek el, részben ennek felhasználásával válaszolnak a telefonon érdeklődőknek. Így biztosítják az egységes kommunikációt a szobafoglalásnál, az értékesítésnél, a recepciónál.

8. Vidéki szállodáktól eltérő vélemények érkeztek. A Röszke közelében levő településeken – pl. Szegeden, Mórahalmon – visszaesett a belföldi vendégek száma, azok elbizonytalanodása miatt. Ezeket azonban a külföldi TV, média képviselői, stb. pótolják.

Bükfürdőn volt olyan szálloda, ahol osztrák lemondásokról tájékoztattak, míg a település több más szállodájából változatlan, kedvező üzletmenetről számoltak be.

A hévízi, sárvári szállodákban nem tapasztaltak csökkenést a keresletben.

9. Többen azt a véleményt fogalmazták meg, hogy a rendkívül negatív nemzetközi sajtóvisszhang káros hatása – amennyiben nem rendeződik rövidesen a helyzet – várhatóan ez év vége felé, illetve 2016. elején a téli időszakban jelentkezhet, amikor egyébként is gyengébb a kereslet, kevesebb a MICE rendezvény.