MSZÉSZ-javaslatok a munkaerőmegtartás érdekében

Forrás: turizmus.com

 2020. március 19. 17:33

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a jelenlegi nehéz helyzetben, a folyamatosan változó jogszabályi háttér miatt azt tanácsolja a szállodáknak, mérlegeljék azt a lehetőséget, hogy a munkavállalók részére közös megegyezéssel 1-2 hét szabadságot biztosítsanak.

Ezzel időt nyernek, hogy a végleges foglalkoztatási formát, részleteket ki tudják dolgozni annak érdekében, hogy minél több értékes munkavállalót meg tudjanak tartani, s a turizmus talpra állásakor ne a munkaerőkeresés legyen a növekedés gátja.

Természetesen a szövetség teljes mértékben megérti, hogy minden szállodánál szükségesek a mielőbbi költségcsökkentések, de azt tanácsolják, hogy a tulajdonosok, vezetők ne hozzanak hirtelen, kétségbeesett döntéseket.

Az MSZÉSZ egy „jogi kisokost" készít tagjai számára

Fotó: 123rf

Az új munkaerő betanítása szintén plusz terhet jelent majd, ezért amennyiben elkerülhető, az összeszokott csapatot, lojális kollégákat próbálják megtartani.

Ez nem ajánlás, csak egy tanács a szövetség részéről. A végleges döntést minden szálloda egyénileg kell, hogy meghozza.

Az MSZÉSZ stratégiai társult tagjával, a Deloitte-tal együttműködve készít egy „jogi kisokost" a munkaszerződések módosításáról, foglalkoztatás lehetőségeiről, munkaidőkeretekről stb.

A hazai gyakorlatok, aktuális jogszabályok alapján készült összeállítást napokon belül megküldik tagjaiknak.