MSZÉSZ Kelet: ígéretes számok, de van még hová fejlődni

Forrás: turizmus.com

 2017. március 07. 20:09

Sikeres évkezdet után a forgalmi mutatók további növekedésében bíznak az MSZÉSZ Keleti régiójának szállodásai. Debrecen a környező településeket összefogva hosszú hétvégés családi úti céllá szeretne válni – hallhattuk a Hotel Lyciumban tartott régióülésen.

Debrecennek nagyon komoly ambíciói vannak a turizmusban, amit azonban a város, sőt a megye határain túlra is kiterjeszt, ezt szolgálja, hogy az elmúlt időszakban a térség összes önkormányzatával megállapodást kötött a komplex, termék alapú fejlesztés jegyében – tájékoztatta az összegyűlt szállodásokat Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere.

Széles Diána elmondta, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel térségük kiemelt turisztika fejlesztési régióvá nyilvánításáról. A közös gondolkodás mellett már konkrét ügyekben is testet öltött a települések együttműködése, például összehangolják a programjaikat, és idén már a megyeszékhely rendezi a Hortobágyi Lovasnapokat.

Debrecen célja, hogy hosszú hétvégés családi úti céllá váljon, ehhez kapcsolódik a nagyerdei strandfürdő és az állatkert teljes megújítása. Az önkormányzat nyitott a szakma igényeire is, az alpolgármester rendszeresen részt vesz a Debrecenben – Hévíz mintájára – tavaly ősszel útjára indított szállodaigazgatói reggeliken.

 

A foglaltságon és az átlagáron is lehet még javítani

Az MSZÉSZ tavaszi roadshow-jának harmadik régiós állomásán az összegyűlt szállodások hagyományosan beszámoltak saját üzletmenetükről.

A tavalyi sikeres év után szinte egyöntetűen jó évkezdetről adtak hírt, az első két hónap forgalma meghaladta az előző év hasonló időszakáét, és általános a bizakodás 2017 egészét illetően. Egyedül márciusban lesz nehéz felülmúlni a tavalyi számokat, amikor Debrecen volt a házigazdája az ifjúsági műkorcsolya-világbajnokságnak. Többen szóba hozták azt a felerősödött tendenciát, hogy a vendégek egyre inkább az utolsó pillanatban foglalnak, ami megnehezíti az előrejelzést.

A házak többsége nem készül idén fejlesztésekre, de például napirenden van a debreceni Sport Hotel felújítása, a kisújszállási Kumánia Hotel januárban nagy karbantartással ünnepelte 5. születésnapját, ezenkívül idén a kemping területén 10 faházat építenek az edzőtáborok és a fiatalok megszólítása céljából, a hajdúszoboszlói Atlantis pedig további 20 szobával és új konferenciateremmel tervezi bővíteni kapacitásait jövőre. Az MSZÉSZ új tagjaként bemutatkozott a debreceni Belga étterem.

Balról jobbra: Kovács István, Széles Diána, Könnyid László és Szerdi Zsuzsanna

Fotó: turizmus.com

A hotelek pozitív számait megerősítik a keleti régió 2016-os statisztikai adatai is, amelyeket Kovács István MSZÉSZ-főtitkár ismertetett (fenti képünkön a bal szélen). Bár a szállodai vendégéjszakák száma 9 százalékkal, tehát az országos átlagot meghaladóan nőtt, a Keleti régió 46 százalékos átlagos foglaltsága még mindig 10 százalékkal elmarad az országos átlagtól.

Örvendetes eredmény, hogy a legdinamikusabban az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) nőtt, a 3-4 csillagos kategóriában 13-15 százalékkal. Elgondolkodtató viszont, hogy Nyíregyházán az átlagár és a RevPAR is magasabb, mint Debrecenben és Hajdúszoboszlón. „A szép növekedés ellenére tehát még van hová fejlődniük a régió szállodáinak” – hangsúlyozta Kovács István.

Szép számmal voltak jelen szállodások és beszállítók a Keleti régióülésen

Fotó: turizmus.com

Könnyid László alelnök (fenti, első képünkön jobbról a második) a szállodai üzemeltetés érintő aktuális ügyekről osztott meg praktikus információkat a tagsággal. Ezek közül a legégetőbb a legionella-moratórium lejárta, és felhívta a figyelmet a Hotelstars-minősítés fontosságának egy új szempontjára is: a Booking.com elkezdett áttérni arra, hogy csak azoknál a szállodáknál tünteti fel a csillagokat, amelyek igazolni tudják a nemzeti védjegy szerinti besorolásukat.

 

Szerdi Zsuzsanna maradt a Keleti régió vezetője

Ebben a régióban is megtartották a tisztújítást. A régió vezetője Szerdi Zsuzsanna, a Hotel Lycium szállodaigazgatója maradt (első képünkön jobb szélen), két helyettesének Kovács Tamást, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Apollo, Aqua-Sol és Béke szállodaigazgató-helyettesét, valamint Szűcs Csabát, a Belga étterem igazgatóját választották.

A régióülés ezután három igen tartalmas előadással folytatódott. Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője a turizmus iparág eldigitalizálódásáról és az online fogyasztó viselkedéséről közölt meghökkentő információkat.

Tamás László járatfejlesztési igazgató bemutatta, milyen katalizátor hatása van az idén várhatóan már 330 ezer utast fogadó Debrecen Airportnak Kelet-Magyarország nemzetközi turizmusára.

A Kontakt Műhely képviselője, Tóthné Márton Gabriella pedig gyakorlati tanácsokkal segítette a szállodásokat, hogyan tudják szervezetfejlesztéssel (is) kezelni a munkaerőhiányt.