MSZÉSZ közgyűlés: növekvő taglétszám, aktív lobbizás

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. március 20. 19:26

A hazai szállodák forgalmának növekedésével párhuzamosan emelkedett tavaly a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége taglétszáma is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 48., rendkívüli közgyűlését a Thermal Hotel Visegrádban tartotta. A tagságot Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója köszöntötte, aki ismertette a KSH frissen nyilvánosságra hozott januári turisztikai statisztikáit. Kiemelte, hogy a forgalomnövekedés a tavalyi rekordév után idén is folytatódott, ebben vélhetően szerepet játszott az MTÜ téli kampánya.

Guller Zoltán felhívta a figyelmet a Budapesten és a Balatonnál mért 20%-os növekedésre, valamint a német és a francia forgalom jelentős mértékű bővülésére. Az idei tíz hosszú hétvége vélhetően szintén kedvezően hat majd a turistaforgalom alakulására.

A vezérigazgató elmondta, hogy az eddig nevesített öt kiemelt turisztikai térség mellé további hármat fognak kihirdetni áprilisban: a Gödöllőtől Etyekig húzódó Grand Budapestet, a Makótól Mórahalomig tartó dél-alföldi vidéket, valamint a Mátra-Bükk térségét.

Elhangzott, hogy a szállodaszövetséggel szakmai partnerségben meghirdetett Kisfaludy szálláshely-fejlesztési program keretében 859 pályázat érkezett be panziófejlesztésre az ország minden részéből. Eredményhirdetés áprilisban várható. Folyamatosan érkeznek a pályázatok új szállodák építésére és felújítására az öt kiemelt régióból. A későbbiekben kiírják a pályázatot az ország más részeire is.

A rossz idő ellenére is telt ház előtt zajlott a közgyűlés

Fotó: turizmus.com

Guller Zoltán elmondta, hogy jövőre indul a Szobatükör program, a szálláshelyek online forgalmi adatszolgáltatása a NAV felé.

A SZÉP-kártya program jövőre is folytatódik a tervek szerint. Az új országmárkát szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján akarja bemutatni az MTÜ. A marketingaktivitás utána indul a 12 kiemelt küldőpiacon, vizeinkkel, Budapesttel és a kiemelt térségekkel a fókuszban. Korábban, május elsején indul a társaság reklámkampánya a környező országokban.

Stratégiai megállapodás

A közgyűlésen ezután került sor az MSZÉSZ és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közötti együttműködési megállapodás aláírására. Amint azt az MNKH vezérigazgatója, Oláh Zsanett elmondta, az együttműködés célja az MNKH által tulajdonolt „Áldomás” termékcsalád népszerűsítése a hazai szállodák körében. A termékcsalád magas hozzáadott értéket képviselő, kiváló minőségű hazai élelmiszeripari cikkeket: 58 termelő 166 termékét tartalmazza.

A stratégiai megállapodás aláírása

Fotó: turizmus.com

Aktív lobbizás

Könnyid László, az MSZÉSZ elnöke beszámolójában kiemelte, hogy tavaly a legjobban a háromcsillagos hotelekben nőtt a RevPAR mutató (19%), de a négycsillagos kategóriában is örvendetes volt (16%) a bővülés. Emelkedett a Hotelstars minősítésű hotelek száma is, a Balatonnál és Kelet-Magyarországon az MSZÉSZ tagjainak több mint 70%-a rendelkezik a minősítéssel. Az MSZÉSZ taglétszáma is nőtt, idén januárban 599 tagja volt a szervezetnek a tavaly januári 557 után. Míg a láncok és az éttermek száma nem változott, a társult tagok és a szállodák száma jelentősen bővült. A tavalyi 396 után idén már 427 hotel tagja a szervezetnek.

Az elnök beszámolt az aktuális lobbitevékenységekről is. Mint elmondta, az új adatvédelmi szabályok (GDPR) május végi bevezetésére való felkészülés jegyében megbízták a PwC-t, hogy dolgozzon ki mintaszabályzatot és adjon segítséget a tagságnak az önaudit elvégzéséhez.

Azon is fáradoznak, hogy a jogalkotók módosítsák az utazásszervezői rendeletet, mivel az új utazási csomag definíció szerint a szállodák is a hatálya alá kerülnének, amikor csomagajánlatokat hirdetnek meg. Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy maximum 40%-os előleget ír elő a rendelet. Elmondta még, hogy az idén újra kiírják az Év Szállodája valamint a Zöld Szálloda pályázatot.

Az MSZÉSZ idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, ebből az alkalomból március 27-én emlékülést tartanak a Gellért szállóban. Az őszi közgyűlés is az ünneplés jegyében telik majd november 22-én a Danubius Hotel Heliában.

A lobbicélok között említette még az elnök a rövidtávú lakáskiadás szabályozását. Mint elmondta, az idén és jövőre 2500 új kiadható szoba „dől a piacra Budapesten” az ingatlanfejlesztések jóvoltából. Három szakmai előadásra is sor került a rendezvény keretében.

Szakmai előadások

Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség terveit ismertette, Puczkó László a wellness új irányzatait mutatta be vendégközpontú megközelítésben. Mint elmondta, nyugaton ma már vannak olyan szállodák, ahol azért fizet a vendég, hogy ne legyen wifi a szobában, de a kecskejóga, a sellőúszás, a víz alatti rúdtánc és a fizetős természetmozi és szóba került, a portán bérelhető aranyhal mellett.

Gomola Marius, a Horwath HTL ügyvezető igazgatója a nemzetközi és hazai szállodafejlesztési tendenciákat mutatta be. Kiemelte, hogy 2020-ig 4700 új szállodai szobát adnak át Budapesten.

A közgyűlésen elhangzott előadások anyagai hamarosan letölthetők az MSZÉSZ honlapjáról.

Módosították az SzMSz-t

A rendezvény végén a tagság megszavazta, hogy módosítsák a szövetség szervezeti és működési szabályzatát, ennek értelmében ezentúl gazdasági-vállalkozási tevékenységet is végezhet az MSZÉSZ.

A tagság végezetül elfogadta Kovács István főtitkár beszámolóját, amelyből kiderült, hogy a tavalyi évet a tervezett 2,7 millió forintos eredmény helyett 7,5 milliós eredménnyel zárta a szövetség a tagság növekedése miatt. Az idén, minden eddiginél magasabb, 85,4 milliós tagdíjbevételt vár az MSZÉSZ.